MERENGLİ SÜT REÇELLİ MİNİ TART

Bu yazı için oldukça heyecanlıyım, çünkü yeni sitemin ilk tarifi olacak. Yıllardır devam eden bir blogum vardı ama artık bir değişiklik yapmanın zamanı geldiğini düşündüm ve oldukça emek harcanan bir çalışmanın ardından içime sinen bir sitem oldu. Biraz süslü, biraz sevimli, tadı da güzel bir şey olsun istedim ilk tarif için. Ön çalışmasını yapmıştım ama değiştirmek istediğim şeyler vardı. Tarif tam da içime sinince bir yerden başlayayım dedim. Sokağa çıkma kısıtlaması da bu iş için tam bir bahane oldu.

Corona’lı günler herkes için pek çok şey ifade edebilir ama benim için yemek pişirme anlamında daha farklı bakış açıları edinmeme ve daha da pişmeme sebep oldu. O da nasıl oldu diyebilirsiniz, ya da ne alakası var? İşimin yoğunluğu ya da bulunduğum yer sebebiyle yemekle ilgili eğitim almam oldukça zahmetliydi. Oysa corona başladıktan ve kısıtlamalar geldikten bir süre sonra bir de fark ettim ki eskiden eğitmenlik yapan pek çok insan evde kalmayı değerlendirmeye ve evde kalanlarla birlikte canlı yayınlar yapmaya başladılar. Üstelik bunun için hem zaman ve enerji harcayıp, hem de karşılıksız yaptılar. Ben de zamanımı onları dinlemeye, notlar almaya ve kendimi geliştirmeye harcadım. Bu işi eğitmenlerden dinlemek, onlarla beraber yapmak, her birinden çok farklı teknikler, ipuçları öğrenmek o kadar güzeldi ki anlatamam. Ekipmanlardan tutun da malzemelerin seçimine, çikolatadan tutun ekmeğe kadar pek çok değişik konu öğrendim. Sırada bu öğrendiklerimden ortaya çıkaracağım tarifleri yapıp paylaşmak var. Bu da benim en çok sevdiğim şeylerden biri.

Gelelim tarife. Tarif biraz karışık gibi gelebilir başlangıçta, birkaç aşamadan oluşuyor çünkü. Ama o minik güzellikleri görünce ve de tadınca “değer” diyorsunuz. Dışında sade sable hamurundan bir tart, içinde süt reçelinden bir taban, üzerinde labneli çikolatalı krema ve merengli bir süsleme ile bitiriş.

Öncelikli olarak bir tart kasesinden oluşuyor. Burada kullandığım kalıpların özelliği var. Tart kalıpları pek çok çeşitte olabiliyor. Mesela silikon olanları var, bunlardan yapılmış tartları çıkarmanız kolay oluyor. şekilleri genelde birbirine benziyor, kıvrımlı kenarları var ve genelde yuvarlak oluyor. Metal ve düz kalıplar var,bunların kimilerinin aynı büyük kalıplarda olduğu gibi altı çıkabiliyor, kolaylık olsun diye yapılmış. Kenarları düz oluyor, her şekilde de yapılmış olabiliyor, yuvarlak, kare, dikdörtgen gibi. Benim kullandığım kalıpların ise bir özelliği var, o da kenarlarındaki delikler. Bunlar tartın pişerken hava almasını sağladıkları için tarta kabarmasın diye fasulyeler, nohutlarla ağırlık yapmanıza gerek kalmıyor. Tabanına da silikon pişirme matı veya silpat kullandığınız zaman harika bir sonuç alıyorsunuz.

Tartın içinde ise ilk kullanacağımız malzeme süt reçeli. Daha önce tarifini vermiştim. Buradan bakabilirsiniz, ya da hazır alıp kullanabilirsiniz, tercih sizin.

Tart yapmak için pek çok farklı tarif var. Bir kısmı soğuk tereyağını kullanırken bir kısmı da kurabiye hamuru şeklinde yapılıyor. Ben bu sefer oda ısısında tereyağı kullanarak yaptım ve sonuç ağızda dağılan bir tart hamuru oldu.

TART HAMURU

  1. Oda ısısındaki tereyağını pudra şekeri ile çırpın, tamamen birbirine karışsın. Dilerseniz tereyağının yarısını margarin olarak da değiştirebilirsiniz. Çırparken bir tutam tuz ve bir paket vanilya da ekleyebilirsiniz.
  2. Ardından karışıma yumurta sarılarını teker teker ekleyin, yine çırparak karıştırın.
  3. Son olarak un ilavesi gerekecek ama unun tamamını birden koymayın, azar azar ekleyerek devam edin.
  4. Elde ettiğiniz hamuru iki pişirme kağıdının arasına koyarak 3 mm kalınlığında açın. Sonra bu haliyle buzdolabına kaldırın, en az 30-60 dakika dinlensin.
  5. Buzdolabından çıkarınca pişirme kağıdını sıyırıp her iki tarafına çok az un serpin ki tezgaha yapışmasın.
  6. Bu aşamada kalıbınıza uygun kesmeniz gerekiyor. Benim gibi tabanı boş kalıplarınız varsa önce tabanını keserek alın, sonra da kenar kalınlığı kadar kesip bunu kalıbın içine kenarlarına bastırarak yerleştirin. Ama silikon kalıp kullanıyorsanız aynı genişlikte kesip elinizle kalıbın şeklini almasını sağlayın. Her iki durumda da tabana çatalla delikler açın ki oradan da hava alsın. Sonra da kalıpları dondurucuya koyun, biraz sertleşsin.
  7. Fırınınızı 150 dereceye ayarlayın, hazır olan kalıpları 15-20 dakika hafif pembeleşene kadar pişirin, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Kalıptan çıkardığınız tartların dışını kayısı veya evdeki herhangi bir reçelle fırçalayarak bir nevi boyayın. Artık içini doldurmak üzere hazırlar.

Tartın içine rengi koyudan açığa sıralamak üzere üç çeşit krema koydum. İlki birkaç gün önce yaptığım bir SÜT REÇELİ. Tahminimden biraz fazla kaynattığım için çok güzel koyu karamel bir rengi oldu. Tarifine dilerseniz buradan bakabilirsiniz.

Bunun üzerine ÇİKOLATALI LABNELİ KREMA yaptım:

  1. Önce 80 gr sütlü çikolatayı ben mari eritin. Yani kaynayan su dolu bir kabın üzerine ona değmeyecek şekilde başka bir kapla, kesilmiş çikolata dilimlerini koyun ve karıştırarak eritin. Daha sonra bunu bir kenara alın.
  2. Başka bir yerde kutu kremayı koyulaşıncaya kadar çırpın. Pek çok krema markası denememe rağmen hepsinde aynı sonucu alamadığımı söylemem gerek. Kremayı kutusundan boşalttığınız zaman koyu bir kıvamı olmalı, süt gibi olmamalı. Bu özelliği taşıyan iki marka oldu şimdiye kadar; SEK ve Tikveşli. Bunu söyleme gereği hissettim, çünkü ” tarifi o kadar methettiniz ama tutmadı” demenizi istemiyorum.
  3. Krema koyulaşmaya başlayınca pudra şekeri ekleyin. Burada da ilk aşamada her yere sıçramaması için önce kaşıkla bir karıştırıp sonra mikserle devam edin. 
  4. Bu tarifte çırpmaktan başka eylem yok. Bir paket toz krem şantiyi çırpma kabına ekleyip yine çırpmaya devam etmeniz lazım. Daha sonra labneyi koyacağız. Labnenin suyunu koymamak için önceden süzüp öyle kremaya ekleyin.
  5. En son olarak ilk başta erittiğimiz çikolatayı katın ve spatula ile karıştırarak homojen bir hale gelmesini sağlayın. Krema hazır, krema torbasına koyarak bir süre buzdolabında bekletin.

Görselde en çok dikkati çeken üçüncü ve son tabaka ise bir mereng. Bunu yapmak için de yumurta aklarına ihtiyacımız var.

MERENG YAPIMI:

  1. Yumurta aklarını temiz ve kuru bir kabın içinde çırpın. Buradaki en önemli nokta yumurta sarısının asla aklara karışmaması, kullanılan kabın içinin temiz ve kuru olması. Yoksa yaptığınız her şey boşa gider. Aklar köpürmeye başladıktan sonra şekerin 35 gramını ilave edin ve tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın.
  2. Başka bir tencerenin içinde su ile 100 gr şekeri kaynatın, kaynama noktasından sonra da derecesini ölçün, 115 dereceye kadar çıkmalı. Bu da koyu bir şerbet kıvamı oluyor.
  3. Yumurta akları tıraş köpüğü gibi olduktan sonra bulunduğu kabı ters yüz etmenize rağmen içinden akmayacaktır. Şerbetin de derecesi 115 ‘lere çıktıysa çırpmaya devam ederek, azar azar akların içine dökün. Bu aşamada çok yavaş olmalısınız. Şerbetin tamamını ekledikten sonra çırpıcının hızına artırın ve ısınmış olan karışım soğuyana kadar çırpmaya devam edin. İsterseniz kabın dış çeperine buz kalıbı değdirerek soğumasına yardımcı olabilirsiniz.
  4. Soğuyan karışımı ucuna duy takılmış krema torbasının içine alın.

TARTIN TAMAMLANMASI

Tart kalıplarının içine dolduracağınız malzemelerin krema torbasında olması işinizi çok kolaylaştıracaktır. Önce el alta süt reçeli ile bir taban yapın. Ardından çikolatalı labneli krema ile kalan boşluğu doldurun. Ardından merengleri duy sayesinde şekilli olarak üzerini süsleyin. Ardından pürmüzle hafif yakarak güzelleştirin. Artık tartlarınızı biraz buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

MERENGLİ SÜT REÇELLİ MİNİ TART

Görselin zenginliği, katman katman tatların lezzeti ile pastane tarifleriyle yarışacaksınız. Ayrıntılar için yukarıdaki talimatlara lütfen dikkat ediniz.
Hazırlama Süresi 1 sa
Pişirme Süresi 20 dk
Kategori Tatlı

Malzemeler
  

Tart Hamuru

  • 113 gr tereyağı
  • 80 gr pudra şekeri
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 225 gr un
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket vanilya

Çikolatalı Krema

  • 1 Kutu krema
  • 3 yk pudra şekeri
  • 1 paket toz krem şanti
  • 200 gr labne peyniri
  • 80 gr sütlü çikolata

Meregler

  • 2 adet yumurta akı
  • 135 gr toz şeker
  • 40 ml su
  • 1 tutam tuz

Talimatlar
 

  • Oda ısısındaki tereyağını pudra şekeri ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Yumurta sarılarını teker teker ekleyin.
  • Un, tuz ve vanilya karışımını azar azar hamura ekleyerek karıştırın.
  • Hamur haline gelince 2 pişirme kağıdı arasında oklava ile 3 mm kalınlığında açın. Aynı şekilde pişirme kağıtlarıyla buzdolabına koyarak 30-60 dakika dinlendiri.
  • Fırını 150 dereceye ısıtın.
  • Buzdolabında çıkardığınız hamuru pişirme kağıtlarından sıyırıp her iki tarafını hafifçe unlayın. Kalıplara kesip yerleştirin.
  • dondurucuda kalıpla birlikte biraz bekletin. Donunca çıkarıp ısınmış fırında 15-20 dakika pişirin, soğuyunca kalıptan dikkatlice çıkarın. Üzerine reçel sürüp parlatabilirsiniz.

Krema Yapımı

  • Çikolatayı Ben Mari eritin. Soğuması için kenara alın.
  • Kutu kremayı ayrı bir yerde koyulaşana kadar çırpın.
  • Pudra şekerini ekleyin, karışınca toz krem şantiyi koyun, yine çırpmaya devam edin.
  • Suyu süzülmüş labne peynirini koyup çırparak karıştırdıktan sonra erimiş çikolatayı da ilave edin. Homojen hale gelince krema hazırdır, krema torbasına koyarak buzdolabında muhafaza edin.

Mereng Yapımı

  • Yumurta aklarını tuz ilavesi ile köpürene kadar çırpın, sonra içine 35 gr eker ekleyip tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
  • 100 gr şeker ile suyu tencereye alıp kaynatın, 115 dereceye gelene kadar kaynatmaya devam edin.
  • 115 dereceye ulaşan şerbeti çok yavaş bir şekilde yumurta aklarının içine ekleyerek çırpmaya devam edin. Şeker bittikten sonra soğuyana kadar daha yüksek devirde çırpın, gerekirse soğuması için kabın dışından buz torbası koyun.
  • Soğuyan merengi ucuna duy takılı krema torbasına alın.

Tartın Birleştirilmesi

  • Tart kalıbının içine krema torbası yardımı ile önce süt reçelinden koyun.
  • Sonra kabın tamamını dolduracak kadar çikolatalı labneli krema ekleyin.
  • Ardından merengler ile süsleyin ve dışını pürmüzle yakarak şekil verin.
Etiket buttercream, çikolata, çikolatalı krema, karamel, mereng, mini tart, sable, süt reçeli, tart, tatlı

Benzer Tarifler

6 Yorum

  1. Ece yıldırım

    Uzun bir aradan sonra harika bir tarif. Ellerine sağlık annecim. Yeni siten çok güzel oldu. Yeni tariflerini heyecanla bekliyorum. 😍🥰

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir