ÇİKOLATALI KARAMELLİ TART

   Herkesin kilolarını kontrol etmeye başladığı ve yediklerine dikkat ettiği bir dönemdeyiz. Sanırım havaların ısınmaya başlamasıyla herkes yaz moduna girdi ve kabanlarla kazaklar ortadan kalknca kilolar ortaya çıkacak diye diyet ihtiyaçları doğmaya başladı.
   Tam da böyle derken hafta sonu kar yağışı ile allak bulak olduk. Nisan ayında çiçek açan onlarca ağacın üzerine karlar düştü. Akşamına çok soğuk olmadığı ve ağaçların donmadığı söyleniyor ama ne derece doğru olduğunu ancak meyveler çıkınca göreceğiz. 
   Ben de bu az kalorili günlerde diyet tatlılara özenmişken özel istek üzerine bir de bol çikolatalı ve karamelli bir tatlı ile değişiklik yaptım. Bu karamel denilen şey çok güzel bir şey. Çok değişik ve harika bir tadı var, her tatlıyı özellikle de bu tartı pek bir güzelleştirdi. Bir gün de olsa “boş ver kiloyu” diyorsanız, ya da “bir gün ara verilebilir, o gün bugündür” derseniz buyurun tarife…

MALZEMELER:
1 yumurta sarısı
100 gr tereyağı
2/3 su bardağı pudra şekeri
1.5-2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 tutam tuz
KARAMEL SOS:
2 su bardağı toz şeker
100 gr margarin
1 kutu krema
ÇİKOLATA SOS:
1/2 kutu krema
100 gr çikolata
YAPALIM:

  • Tart hamuru için yumurta sarısı ve oda ısısında yumuşamış margarini yoğurma kabına alın. 
  • Pudra şekeri, kakao, vanilya ve sonrasında kontrollü olarak unu ekleyip yoğurun. Unu eklerken bir tutam da tuz koyun.
  • Yumuşak olarak yoğurulmuş hamuru streç filme sarıp buzdolabında yarım saat bekletin.
  • Bu arada karamel sosu yapın. Tencerede toz şekeri karamelize edin, iyice eriyince ocaktan alıp içine margarini koyun ve karıştırın, eriyince azar azar kremayı ekleyin. Hepsi karışınca soğuası için cam kaseye alın.
  • Hamuru buzdolabından çıkarıp kelepçeli bir kalıbın içine elinizle açarak yerleştirin, kenarlarını da 2 cm kadar yükseltin. Yeniden buzdolabına koyun. Yarım saat sonra kabarmaması için bıçakla delikler açın.  Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Soğuyunca üzerine karamel sosu dökün.
  • Kremayı kaynama sıcaklığına gelene kadar ısıtın, sonra ocaktan alıp parçalanmış çikolatayı koyun. Bitter ve sütlü çikolatayı karıştırırsanız daha güzel olur.
  • Karamelin üzerine de çikolata sosunu döktükten sonra dolaba kaldırın.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir