KARAMELLİ PASTA

   30 küsür yıllık eskimeyecek dostlarıma özene bezene bir pasta yaptım. Üzerini pastane pastaları gibi süsledim. İçindeki kremaya vanilya tohumu koydum. Pandispanyası, kreması ve karamel sosu ile leziz bir pasta oldu.

Pandispanyasında sünger pandispanya tarifi kullandım.

Ara kremasını pasta kreması tarifindeki gibi yaptım.
VANİLYALI PASTA KREMASI MALZEMELERİ:
4 yumurta sarısı
500 ml süt
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 çubuk vanilya
125 gr. tereyağı
100 gr pudra şekeri
YAPALIM:

  • Tencereye sütten bir fincan ayrılarak vanilya tohumu ve toz şekerin yarısı konularak kaynatılır ve ocağın altı kapatılır.
  • Kalan şekerle yumurta sarıları çırpılır. Bu karışıma 4 tepeleme yemek kaşığı un katılarak çırpılmaya devam edilir. Kalan süt konularak kıvamı biraz açılır.
  • Yumurta sarılarının içine kaynamış sütten azar azar konularak biraz alıştırılır. Sonra yumurta sarıları karışımı yavaşça sütün içine katılırken karıştırılır.
  • Tencere yeniden ocağa konularak kaynatılır ve koyulaştırılır. Bir tepsi yıkanıp suyu süzülür, çabuk soğuması için tepsiye dökülüp yayılır ve üzeri streç filme kapatılıp kabuk bağlaması engellenir. Ilındıktan sonra buzdolabına konur.
  • Pandispanyaya sürmeden önce oda ısısında yumuşamış olan tereyağı ile pudra şekeri çırpılır ve buna buzdolabında soğumuş olan krema katılarak pürüzsüz olana kadar çırpılmaya devam edilir. Böylece ara kreması hazırdır.

Onun üzerine de karamel sos yapıp döktüm. Üzerini de kahveli drajelerle süsledim.

KARAMELLİ SOS:
150 toz şeker
125 ml krema
75 gr tereyağı
YAPALIM:
  • Şeker derin bir tencerede karamelize edilir. 
  • Krema ayrı bir kapta ısıtılır, şeker karamelize olunca içine katılır. Hemen ocak kısılır, çünkü hızla kabaracak ve fokurdamaya başlayacaktır. 
  • Krema ve şeker birbirine karışınca yumuşak tereyağı konur ve erimesi için karıştırılır. Tereyağı da eriyince pürüzsüz bir sos elde edilecektir. Soğuması için bir kenara bırakılır. Sos soğuyup biraz da koyulaşınca krema ile birlikte uygulanır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir