TRİLİÇE

   Bugün cumartesi, biz çalışan kadınların temizlik günü. Ve bayrama bir hafta kalmışken tabii ki bayram temiziliği günü. Bu kadar işin arasında bayrama yeni bir tatlı tarifi ile geleyim dedim. Arnavut tatlısı olarak da geçen triliçe. 
   Bayramda herkes o şıralı tatlıları yaparken siz bu hafif tatlı ile bence ilk sırayı alacaksınız. İyi ki böyle bir şey düşünmüşsün diyecekler. Eğer klasiklerden biraz ayrılalım, değişiklik yapalım diyorsanız, bu bayram biraz sütlü, biraz kremalı, biraz da irmikli bu tatlıyı deneyin. Ama olmaz, yine klasiklerden gidelim diyorsanız da bir sürü tarifimiz var, onlara da bakabilirsiniz.

MALZEMELER:
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı irmik
1 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
1 paket vanilya
KREMALI ŞERBETİ:
3 su bardağı süt
1 kutu krema
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
KARAMELLİ SOSU İÇİN:
1 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 kutu krema
YAPALIM:

  • Önce kekini yapmakla işe başlıyoruz. Yumurta ile toz şekeri çırpılır.
  • Sıvı yağ eklenerek çırpılmaya devam edilir.
  • İrmik, kabartma tozu ve vanilya ile karıştırılmış un elenerek eklenir. Bu aşamadan sonra fazla çırpılmaz.
  • Yağlanmış kalıba dökülerek 180 derecede yaklaşık olarak 40 dakika pişirilir.
  • Pişirme işlemi sırasında kremalı şerbeti hazırlanır. Bunun için de sütün içine toz şeker ve krema dökülerek mikserle çırpılır. Isıtmaya ya da kaynatmaya gerek yoktur. Çırpılmaya devam ederken sütün üzerinde köpükleşme olacaktır. Hazırlanan sütlü şerbet buzdolabında soğumaya bırakılır.
  • Kek fırından çıkınca 5 dakika ılınması için bekleyip sonra kekin üzerine kürdanla delikler açılır. Hatta bu aşamada keki dilimleyebilirsiniz.  Sonra kremalı şerbet yavaş yavaş üzerine dökülür. Bu sırada çırpma sırasında oluşan köpüklü tabaka kekin üzerinde kalacak, sütlü kısmı kek içine çekecektir. 
  • Karamelli sosu ise tatlı bir süre soğuduktan sonra ve servis sırasında üzerine dökerseniz çok daha iyi olacaktır. Karamelli sosu yapmak için şekeri küçük bir tavaya dökün ve hiç kaşık değdirmeden, yalnızca tavayı hareket ettirerek karamelize olmasını sağlayın. 
  • Şeker kahverengileşince içine yağ ve kremayı döküp karıştırın. Birbirlerine tamamen karışınca karamelli sosunuz hazırdır. 
  • Kestiğiniz dilimlerin üzerine çizgi halinde dökülebildiği gibi tamamen tatlının üzerini karamelle de kaplayabilirsiniz.
  • Kekin bir gece beklemesi halinde kremalı sosu daha güzel çekeceği için tadı da daha lezzetli olacaktır. 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir