ÇİÇEK POĞAÇA

    Akşam dinlenme ve güzel bir uykudan sonra nihayet kendime geldim ve bu sefer daha zor bir tarifi veriyorum. Ispanakların artık sonlarına geliyoruz. Birkaç hafta sonra arasanız da bulamayacaksınız. Elinizdeki ıspanakları değerlendirmenin sırasıdır bence. Ispanağı istemeyen varsa poğaçanın patatesli ortasından yesin. Yalnız bu tarifi yapabilmeniz için tüm mayalılarda olduğu gibi zamana ihtiyacınız var. Güzel mayalanmaz ise böyle güzel bir çiçeğiniz de olmaz. Ama yarın bayram, tatil günü. Bence rahatça hamurunuzu yoğurun, bırakın mayalansın. Siz evinizin işine bakın. Mayalanınca çiçeklerinizi yapın. Gidin çamaşırlarınızı asın. Yeniden mayalanınca da fırına koyun. İşte beş çayının yanına poğaçanız hazır oldu bile. 

MALZEMELER:
2 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
4-5 su bardağı un
Tuz
İÇ MALZEMESİ:
200 gr ıspanak
200 gr beyaz peynir
2 adet patates
50 gr kaşar peyniri
1 yumurta
50 gr tereyağı
Tuz, karabiber
Maydanoz
YAPALIM:

  • Ilık süt ve toz şekeri karıştırın.İçine mayayı koyup biraz kabarması için bekleyin.
  • Maya kabarınca sıvı yağ 1 yumurtanın tamamını ve 1 yumurtanın da akını ekleyin ve karıştırın.
  • Elenmiş unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.  Tuzu unun içine katarak koyun. Ele hafif yapışmayan ve kaptan ayrılan kıvama gelince un eklemeyi bırakın. Üzerini nemli bir bezle ya da kapakla örterek mayalamaya bırakın.
  • Bu arada ıspanakları yıkayıp ince doğrayın ve peynirin yarısını içine ekleyin. Tuz ve karabiber koyup karıştırın
  • Patatesli iç için de patatesleri haşlayın ve rendeleyin. Kalan beyaz peyniri, küçük doğranmış kaşar peyniri, yumurtayı, tuzu ve karabiberi karıştırın.
  • Hamur iki kat mayalanınca dörtte bir kadarını alın ve merdane ile yarım cm kalınlığında, tepsinizin büyüklüğünde açın. 22-24 cm.lik bir tepsi yeterli olacaktır. Tepsiyi yağlayarak tabana bu açtığınız hamuru yayın.
  • Kalan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elde açın ve çiğ ıspanaklı peynirli içten koyup kapatın ve ters çevirip tepsinin kenarına yerleştirin. Bu şekilde kalan hamur bitene kadar yuvarlaklar yapın. 
  • Ortada kalan boşluğa daha önce hazırladığınız patatesli peynirli içten yerleştirin. Üzerine de tereyağını küçük küçük doğrayıp koyun. Yuvarlakların üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve biraz mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan poğaçayı önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir