PEYNİRLİ ÇÖREK

    Hafta sonları geç kalktığımız için öğün vakitleri epeyce kayıyor. Kahvaltımız öğle yemeğine yakın hale geliyor. Akşam üstü de bir öğün daha yeyince bir daha yemek yemek fazla geliyor. Yalnızca akşam televizyon seyrederken atıştırmalıklar olursa çok güzel oluyor. Dün de aynen böyle oldu ve ben de bir sonraki günün #yemekfirtinasi’nı düşünerek (yani bir taşla iki kuş vurarak) poğaça mayaladım. Meğerse benim kızlar çok acıkmış. Sıcak sıcak fırından çıkan bir tepsi poğaça neredeyse bitiyordu.” Kat kat, çok güzel olmuş”, öyle dediler. Sizin evde peynir sevmeyen varsa içine farklı şeyler koyabilirsiniz. Ya da boş bırakın, sonradan arasına domates, peynir koyarak sandviç yapın. Nasıl isterseniz…

    Bu arada yemek fırtınasının da yarısını tamamlamış olduk. Zaman ne kadar hızlı geçti. 16. gün oldu bile. İşte 16. gün Ödevi: Akşam TV karşısında atıştırmaktan hoşlandığınız, sevdiğiniz atıştırmalık tarifiniz nedir? En çok ne izlerken canınız çekiyor. :)) Paylaşın bizim de canımız çeksin :))



MALZEMELER:
1 çay bardağı ılık su
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
3-4 su bardağı un
1 paket margarin – tereyağı karışımı
İÇİ:
300 gr beyaz peynir
Nane
Kırmızı biber
YAPALIM:

  • İçini hazırlamak için beyaz peyniri çatalla ezip baharatları katalım.
  • Suyu el yakmayacak sıcaklıkta ısıtıp şekeri karıştıralım ve mayayı eritelim. Biraz kabarması için bekleyelim.
  • Yoğurt ve sıvı yağı katalım. 1 yumurtanın sarısını koyalım.
  • Un ve tuz karışımını yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir poğaça kıvamına gelene kadar hamuru yoğuralım. 
  • Hamurun kabarmasını beklemeden 4 parçaya ayıralım. Birinci parçayı olabildiğince ince açalım. Üzerine eritilmiş tereyağı-margarin karışımından fırça ile sürelim. Diğer parçayı da açıp üzerine serelim ve yine erimiş yağ sürelim. Bu iki hamuru rulo yaparak katlayalım ve buzluğa koyalım.
  • Diğer 2 hamuru da aynı şekilde açıp rulo yaptıktan sonra buzluğa koyalım. Hamurların yağları donana kadar yaklaşık 15-20 dakika bekledikten sonra hamuru buzluktan alalım. Rulodan yaklaşık 2 parmak genişliğinde keselim. Kestiğimiz parçayı yan yatırıp üzerine bastıralım ve 05 cm inceliğinde açalım. İçine penirli içi koyup kapatalım ama ucuna bastırmayalım ki kabarabilsin.
  • Diğer yufkayı da aynı şekilde kesip poğaça haline getirelim. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizelim. Üzerine kalan 1 yumurtanın sarısı ile 1 yemek kaşığı sıvı yağını karıştırıp sürelim. İsterseniz çörek otu veya susam serpin ve mayalanması için bırakın kabarsın.
  • Çörekleriniz kabarınca önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika kadar pişirin ve sıcak sıcak servis edin. Yanında çayla nefis gidecektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir