BÖĞÜRTLEN SOSLU KEDİ DİLİ TATLISI

    Bahçemizin böğürtlenlerinin ilk olarak tatlı haline gelişi… Artık böğürtlen sezonumuz başladı. Bu böyle epey bir süre gider. Her gün birkaç kova böğürtlenimiz olur. Önce dağıtmaya başlarız, sevdiklerimize, arkadaşlarımıza, tanıdıklarımıza böğürtlen ikram ederiz. Bir süre sonra yemekten sıkılınca da değişik tatlılar yapmaya başlarız: Böğürtlen reçeli, böğürtlen tatlısı, böğürtlen şerbeti. Bu sefer ben ilk mahsullerden tatlı yapmakla başladım. O gün iftara soğuk ve hafif bir tatlı olsun diye düşünürken elimizdeki böğürtlenler aklıma geldi. Ramazan gününde de fazla yenmiyor. O yüzden bozulmadan tüketeyim dedim. İyi de oldu. Ramazan bir an önce biterse dalından böğürtlen yeme keyfini yaşarız inşallah. Sizin böğürtlen koymanız şart değil, elinizin altında hangi meyve varsa onunla sos yapabilirsiniz. Ama bu kadar güzel bir renk tonu tutturabilir misiniz, bilmiyorum.


MALZEMELER:
1 kg süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
Vanilya
Böğürtlen Sosu İçin:
200 gr böğürtlen
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz şeker
Tabanı İçin:
15 adet kedi dili
2 su bardağı süt
YAPALIM:

  • Böğürtlen sosu hazırlamak için böğürtlenler su ve toz şekerle kaynatılmaya başlanır. İyice yumuşayıncaya kadar pişirilmiş olan böğürtlenler blendr ile ezilir. 
  • Daha sonra içine nişasta ilave edilir. Nişasta birden katılmaz. Önce 1-2 yemek kaşığı su ile ezilir, daha sonra yavaş yavaş sosun içine konur ve karıştırılarak pişirilmeye devam edilir. Koyulaşıp kaynayınca ocağın altı kapatılır.
  • Muhallebisini yapmak için un, nişasta ve toz şekeri bir kabın içerisine koyup yavaş yavaş süt ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilerek karıştırılır.
  • Ocağın üzerine koyularak devamlı karıştırmak suretiyle pişirilir.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılıp 50 gr margarin koyulur ve karıştırılır.
  • Kedi dilleri sütle ıslatılarak kabın tabanına dizilir. Üzerine muhallebi dökülür. 15 dakika kadar sonra da böğürtlen sosu yayılır ve ılındıktan sonra buzdolabına kaldırılır. 4-5 saat sonra servis edilmeye hazırdır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir