SİMİT POĞAÇA

      Her tarifi yaparken ufak tefek ayrıntılardan ders alıyorum. Bu seferki dersim “hamur işiyle uğraşırken tezgahı boşalt”.  Hele ki ortada susam gibi çok kolay dökülebilecek, dökülüp de ortalığı mahvedecek bir şey varsa. Tahmin edildiği üzere susamı tezgahın kenarına koyup sonra da unutup tepsiyi ittirince her yer susam oldu. Neyse ki yarım paket daha susamım vardı. Önce bütün mutfağı süpürdüm, ardından diğer susamları kavurdum ve sonunda simitleri yaptım. Benim için iyi bir ders oldu.  Siz siz olun susamı dökülebilecek bir yere koymayın. İşe başlamadan önce tezgahınızı boşaltın.

MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
4 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı un
1 çay bardağı susam
YAPALIM:

  • Sütü ve suyu elinizi yakmayacak kadar ısıtın. Toz şekeri ve küçük paket yaş mayayı eritip biraz mayalanması için bırakın.
  • Maya hafif kabarınca sıvı yağ ve yumurtayı koyun. Ardından tuz ve elenmiş unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun.
  • Hamur yoğurma kabından ayrılmaya başlayınca un eklemeyi bırakın ve üzerini örtüp mayalanması için bir kenarda bırakın.
  • Üzeri için pekmez, su ve unu karıştırın. Susamı tavada biraz kavurun. Kavururken hiçbir şey eklemeyin. Rengi koyulaşmaya başlayınca tavadan başka bir tabağa alın. Yoksa kavrulmaya devam edecek ve yanacaktır.
  • Hamurunuz iki katı kadar kabarınca poğaçalarınızı yapmaya başlayın. Elinizi hafif unlayarak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp dilediğiniz şekli verin. Simit şeklinde yapmak istiyorsanız uzun hale getirip yuvarlayıp iki ucunu birleştirin. Ya da dikdörtgen şeklinde açıp içine kaşar koyup kayık gibi  kapatabilirsiniz. Veya yuvarlak şeklinde açıp yine içine sucuk , kaşar koyabilirsiniz.
  • Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz poğaçaların üzerine pekmezi ben fırça yardımıyla, bolca sürdüm. Ardından kavurduğunuz susamları da yine bolca serpin. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika, kızarana kadar pişirin. Benimkiler öyle kabarmış ki birleşme yerleri açılıp kaşarlar ortaya çıkmış!

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir