Mantı Açamayanlar İçin: SOSYETE MANTISI

         Adının neden böyle olduğunu bilmiyorum. Ama yıllardır bu tarifi bu isimle pişiririm. Mantı açmaya üşenenler, günü bir çeşit yemekle atlatmak isteyenler, lezzetli bir öğün isteyenler, bu tarif size gelsin. Hatta benim gibi işten biraz geç gelme ihtimaliniz varsa bir gün önceden hazırlayın, eve gidince pişiverirsiniz.

 

MALZEMELER:

3 Adet yufka
400 gr. Kıyma
1 Adet kuru soğan
3-4 Yemek kaşığı sıvı yağ
Maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon
2 Su bardağı yoğurt
2-3 Diş sarımsak
3-4 Yemek kaşığı tereyağı-sıvı yağ karışımı
2-3 Yemek kaşığı domates salçası

YAPILIŞI:




     ·         Kuru soğan yemeklik doğranır. Tavaya sıvı yağ konulup kızdırıldıktan sonra soğanlar hemen ardından da kıyma eklenir. Ben ikisini birlikte kavuruyorum, daha lezzetli oluyor.
     ·         Her ikisi de renk değiştirince ince doğranmış maydanozlar eklenir, birkaç kez karıştırılıp ocağın altı kapatılır. İçine baharatlar eklenir ve soğumaya bırakılır.
     ·         Diğer taraftan yufkalar üst üste serilip 4 parçaya bölünür, böylece 12 parça yufka elde edilmiş olur.
·         İç malzemesi soğuyunca her bir üçgen yufkanın geniş kısmına malzeme konularak gül şeklinde kapatılır ve ucu altına kıvrılarak yağlanmış tepsiye dizilir.
 
 
·         Böylece bütün yufkalar gül şeklini alır.  
·         Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 
·         Mantılar pişerken et suyu kaynatılır. Mantıların üzeri kızarınca çıkarılıp üzerlerine ikişer yemek kaşığı et suyu dökülerek ıslatılır, 5 dk. daha fırına verilir. 
·         Yoğurtlu sosu için yoğurt çırpılıp ezilmiş sarımsak ilavesiyle karıştırılır. 
·         Salalı sos için tereyağ – sıvı yağ karışımı eritilir, içine salça konulup karıştırılır, 1 yemek kaşığı su konur, kaynatılır. 
·         Mantılar fırından çıkınca servis tabağına alınır, üzerine yoğurtlu sos dökülür, onun üzerine salçalı sos ilave edilir, toz nane ekilip servis edilir.
 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir