KEKİKLİ DOMATES SOSU

Bıkıncaya kadar domatese devam. Önce salça ile başladık, ardından kalanları konserve yaptık. Bu arada çıkan kabukları değerlendirip onları da sos haline getirdik. Bitti mi? Hayır tabi. Şimdi sırada soslar var. Geçen sene yaptığım 3 domatesli sostan sonra bu sene de kekikli domates sosu tarifi veriyorum. Çünkü geçen sene bir miktar da bundan denemiş ve çok memnun kalmıştım. Özellikle pizza yaparken tabana bu sostan kullanmak çok iyi bir fikir. Aklınıza gelebilecek her türlü sos için kullanabilirsiniz, çubuk makarnaya çok yakışıyor mesela.

Buradaki yapım aşaması diğer soslardan şu açıdan farklı, domatesi kabuğuyla her şeyiyle kullanıyorsunuz. Böylece onun en lezzetli yerini, bir de fırınlayarak daha bir lezzetli hale getiriyorsunuz. Ama domates öyle sadeliklerden hoşlanmaz, ona en çok yakışanı kekiktir, biberiyedir biraz, hatta bulabilirseniz fesleğendir. Bir de sarımsağı unutmayalım. Gerçi o her şeye yakışandır benim gözümde, her şeyin lezzetine lezzet katlayandır.

Kekikli Domates Sosu Nasıl Yapılır?

  1. Bütün bunları sırayla bir araya getirmemiz lazım tabi. Fırını ısıtarak başlayın, 180 derece yeterli bir ısı.
  2. Tepsiye zeytinyağını gezdirin ama elinizi korkak alıştırmadan.
  3. Domateslerin yalnızca göbeklerini çıkartın, o boşluklara da biraz kaya tuzu koyun ve ters çevirerek tepsiye yerleştirin.
  4. Aralara bolca sarımsak, kekik, hatta biberiye. Üzerine biraz daha tuz, taze çekilmiş karabiber ve biraz daha zeytinyağı gezdirip doğruca fırına giriyor.
  5. Domateslerin üzeri kızarana kadar pişirmeye devam. Bu arada su salması da gayet doğal, hatta olmalı.
  6. Sonra soğuyana kadar beklesin.
  7. Belndıra domatesleri koyuyoruz. Suyu süzerek ekliyoruz. Üzerine biraz daha zeytinyağı, limon kabuğu rendesi, 1 diş rende sarımsak. bir yemek kaşığı sirke ve şeker ekleyip çekiyoruz.
  8. Sonrası artık konserveleme aşaması, küçük kavanozlara koyup, yeni bir kapakla kapatıp üzerini geçecek kadar su dolu bir tencerede 45 dakika kaynatmak gerekiyor. Kaynatma bittikten sonra sudan çıkarmayın, içinde soğusun. Sonra ters çevirmeye gerek kalmadan kaldırabilirsiniz.

KEKİKLİ DOMATES SOSU

Hazırlama Süresi 30 dk
Pişirme Süresi 45 dk

Malzemeler
  

  • 3 kg domates
  • 1 baş sarımsak
  • 3-4 dal taze kekik, biberiye, fesleğen
  • Kaya tuzu
  • Tane karabiber
  • Zeytinyağı

Talimatlar
 

  • Fırını 180 dereceye ısıtın.
  • Fırın tepsisine zeytinyağı gezdirin. Domateslerin göbeklerini çıkarıp her birini tuzlayın ve ters çevirip tepsiye yerleştirin.
  • Aralara sarımsak, kekik, biberiye ve fesleğen koyun.
  • Üzerine tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Tekrar zeytinyağı gezdirin. Üzeri kızarana kadar pişirin. Soğusun.
  • Blendıra domatesleri ve süzdüğünüz suyunu alın. 1 diş rendelenmiş sarımsak, biraz zeytinyağı, limon kabuğu rendesi, şeker, sirke koyun ve çekin.
  • Kavanozlara yerleştirip yeni bir kapakla kapatın. Tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup en az 45 dakika kaynatın. Sonra ocağı kapatıp içinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kışın kullanmak üzere kaldırın.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir