CHURROS

Churros kızartılmış hamurlu bir tatlıdır, özellikle İspanya’da meşhurdur. Kızartıldıktan sonra tarçınlı şekere bulanır ve yenirken erimiş çikolataya veya süt reçeline batırılır. Yapılış tarzı olarak bizdeki halka tatlısının çubuk şeklinde yapılmış halidir. Bir açıdan da tulumba tatlısının biraz ince uzun halidir de diyebiliriz. Bizdeki bu tür tatlılar şerbetle tatlandırılırken burada tarçınlı şeker ve özellikle çikolata kullanılır.

Hamurun esası choux (şu) hamurudur, yani bildiğimiz ekler hamuru. Bu hamuru yapmayı bir kere öğrenirseniz çok değişik tatlılar yapabilirsiniz: Ekler, profiterol, krem puf, paris brest, vs. Bu hamuru yapmayı başka bir doktor arkadaşımdan öğrenmiştim. Hep de ondan öğrendiğim şekilde anlatmaya çalışırım. Çünkü hamuru kıvamı çok önemli ve bu da tecrübe ile ediniliyor. Aynı zamanda da bu hamurla çalışmak çok zevkli. Ortaya çıkan o dışı puf puf şişmiş, içi boşalmış hamura her şey yapabiliyorsunuz. Her dolgu ayrı yakışıyor. Aslında hafif bir tatlı ama buradaki gibi yağda kızartırsanız biraz ağırlaşabiliyor. Ayrıntılara çok dikkat edin, her detayı dikkatlice uygulayın. Yapmamak için bir sebep yok.

Choux hamurunu yapmak için ilk yapılması gereken su (bazen sütle karışık olarak) biraz şeker, bir tutam tuz ve küplere kesilmiş margarini tencereye koymak ve ısıtmaya başlamak. Sıvı ısınıp içindeki margarin erimeye başlıyor, erime tamamlandığında su da kenarlardan kaynamaya başlıyor.

Bu aşamada yapılması gereken ise ısıyı azaltıp içine unu katmak ve hızla karıştırarak unun topaklanmadan hamur haline gelmesini sağlamak. Oluşan hamuru karıştırarak kavurmak bundan sonraki aşama, burada dikkat edilecek nokta ise ısının çok az olması. En az 5 , en çok 10 dakika boyunca helva yapar gibi karıştırarak kavurun.

Sürenin sonunda hamuru ocaktan alın, daha hızlı soğuması ve yoğurmak için farklı bir kaba alın. Hamur tamamen soğuduğunda yumurtaları teker teker kırarak içine yedireceğiz. İlk yumurtayı kırın ve hamuru yoğurun, hamur tamamen yumurta ile karışınca diğer yumurtayı ekleyin. Burada yumurta boyutları farklı olabileceği için ya terazi ile ölçün, teraziniz yoksa önce bir kaseye kırıp beyazı ile sarısı karışana kadar hafif çırpın. Sonra da önce yarısını hamura koyun ve yoğurun, hala yeterli gelmezse kalan yarısını da ekleyin. Burada kıvamı anlamak için işaret parmağınızın dış yüzünü hamura değdirin ve hafifçe geri çekin, hamura ypışıyor ve çekerken birden ayrılmıyorsa kıvamı tamamdır.

Hamuru ucuna tırtıklı duy takılmış krema torbasına koyun. Kızartma yağını iyice kızdırın. Torbadan hamuru sıkarken mutfak makası ile dilediğiniz uzunlukta kesin, hamur direkt kızgın yağın içine düşsün. Hemen kızarmasına aldanmayın, kahverengileşinceye kadar kızartın. Yoksa içi hamur kalır.

Kızaran hamurları tarçınlı şekere bulayıp kağıt havlunun üzerine alın. Sonraki servis şekli size kalmış, sade yiyebilir, erimiş çikolataya bandırabilirsiniz.

CHURROS

Kategori Tatlı
Porsiyon 12 kişi

Malzemeler
  

  • 165 ml su
  • 65 gr margarin
  • 1 tutam tuz
  • 20 gr esmer şeker
  • 100 gr un
  • 65 gr yumurta (2 adet civarında)

Üzeri İçin

  • 60 gr toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 500 gr sıvı yağ

Talimatlar
 

  • Su, tuz , şeker ve margarini tencereye alın; margarin eriyene kadar ısıtın.
  • Margarin eriyip su kaynama aşamasına gelince unu ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
  • 8-10 dakika çok kısık ateşte karıştırarak kavurun.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca yumurtaları azar azar ekleyin, biri hamura yedirildikten sonra diğerini ekleyin.
  • Ucuna yıldız duy takılmış krema torbasına koyun.
  • Yağı ısıtın. İstediğiniz uzunlukta sıkarak mutfak makası ile kesin. Tamamen kızarıp altın rengi alınca süzerek yağdan alın. Tarçınlı şekere bulayın. Yanında eritilmiş sütlü çikolata ile servis edin.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir