SAN SEBASTIAN CHEESECAKE

Çok havalı bir ismi var değil mi? Görüntüsü de öyle oldukça havalı bir tatlı. Evet bir cheesecake ama klasik cheesecake’lerden biraz farklı. Çünkü alışılagelmiş cheesecake’lerde tabanda bisküvili bir katman ve üzerinde peynirli yumuşak bir katman buluyorsunuz, hatta üzerinde de çoğunlukla meyveli akışkan bir sos içeriyor.

Oysa burada sadece peynirli, yumuşak, kremimsi kalın bir tabakası ve hafif yanık bir özelliği var. Üzerine bir şeyler koyan olsa da ben biraz pudra şekerinden başka bir şey yakıştırmıyorum, bence diğer tatlar onun hafif yanık tadını baskılayabiliyor.

Malzeme miktarları biraz fazla olduğu için canınız çektiğinde hemen buzdolabını açıp yapabileceğiniz bir tarif değil. Önceden planlanıp almak gerekiyor, kimin evinde her zaman 5 kutu krem peynir olur ki? Üstelik yaptıktan sonra buzdolabında da bekleme süresi olduğu için ancak bir gün sonraya planlanabilen bir tarifle karşı karşıyayız. Tarifin ayrıntılarına gelecek olursak:

  1. Tarifin esası malzemeleri çırparken biraz hızlı davranmak, yani işin içine çok fazla yumurta giriyor, bunları güzelce kabartalım diye çok fazla çırpmak yok.
  2. Önce sürülebilir beyaz peynirlerle kremayı çırpmakla başlıyoruz. Burada kendimi marka vermeye zorunlu hissediyorum, çünkü her ne kadar bu tarifin bir kaynağı Evren Bilge ise malzeme kaynağı da namı değer Mösyo Şokola. Onun cheesecake tariflerini denerken çok memnun kaldığım “Milkten Sürülebilir Beyaz Peynir” tercihini gayet isabetli ve tam da bu tarif için çok uygun buluyorum. Bunlardan 5 tanesi çok rahatlıkla 980 gr malzemeyi karşılıyor.
  3. Bir diğer değerli malzeme olan krema da yıllardır denediğim pek çok markadan sonra fiyat olarak da diğerlerine göre bir miktar daha ucuz olup ama kıvam açısından beni hiç yanıltmayan Tikveşli.
  4. Ardından şeker, vanilya ve nişasta koyup yine çok az, karışana kadar çırpma işlemi,
  5. Kalan malzeme olan yumurtalar mutlaka teker teker katılmalı, bu işlem çırpma süresini biraz uzatıyor ama bu şekilde ilerlemek gerekiyor.
  6. Karışım hazırlanırken fırın ısıtılmaya başlanmalı, 200 dereceye ayarlayıp bu sıcaklığa gelmesi sağlandıktan sonra kalıp fırına girecek. Burada kullanılan kalıp kelepçeli olarak tercih edilmeli, tabanına serilen pişirme kağıdı iki kattan oluşmalı. Yoksa içine koyulan boza kıvamındaki karışım pişene kadar onu ıslatıyor ve servis sırasında dilimi kağıttan ayırmak zor oluyor. Tabana bir kat koyup kilidi taktıktan sonra hem tabanı hem kenarları da kaplayan ikinci bir tabaka yerleştirmek gerekiyor.
  7. Son aşama karışımın kalıba koyulması, burada pürüzsüz bir kıvam için süzgeçten geçirerek dökmek ideal bir cheesecake yapmayı sağlıyor.
  8. Fırına giren cheesecake için fırın derecesi 185’lere düşürülüp pişirme işlemi başlatılıyor ve yaklaşık 50 -60 dakika sonra bitmiş oluyor. Kıvamı anlamanın yolu kalıbı hafifçe sallamak; kenarları hareketsiz ortası hafif sallanır vaziyete ise olmuştur. İşte o zaman fırını kapatıp bu şekilde 10 dakika içinde durması, sonra kapak yarı aralanmış vaziyette 10 dakika daha fırının içinde beklemesi gerekiyor. Ardından artık oda ısısına alınabilir ve soğuması sağlanabilir.
  9. Son dikkat edilecek nokta da soğuyan cheesecake’in buzdolabına konması ve 7-8 saat bekletilmesi. Ondan sonra artık servise hazırdır ve bence sadece biraz pudra şekeri serpilerek harika bir görünüme sahip olur ve pasta olarak bile servis edilebilir.

SEN SEBASTIAN CHEESECAKE

Hazırlama Süresi 30 dk
Pişirme Süresi 50 dk
8 sa
Kategori Tatlı
Porsiyon 10 kişi

Malzemeler
  

  • 950 gr sürülebilir beyaz peynir
  • 580 ml krema
  • 300 gr pudra şekeri
  • 20 gr mısır nişastası
  • 7 adet yumurta
  • 1 paket vanilya

Talimatlar
 

  • Peynir ile krema çırpılır; şeker, nişasta ve vanilya eklenir.
  • Yumurtalar teker teker eklenir. Boza kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • 24 cm.lik kalıp tabanı pişirme kağıdı ile kaplanır, ikinci yağlı kağıt tabanı ve kenarları tamamen kaplayacak şekilde yerleştirilir. Çırpılan karışım süzgeçten geçirilerek konur.
  • 200 dereceye ısıtılmış fırına konur, ısı 180 dereceye düşürülür, 30 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılıp 10 dakika kapak kapalı, 10 dakika yarı açık halde soğutulur. oda ısısında da tamamen soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılır. Em az 6-7 saat bekledikten sonra servis edilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir