YOĞUNLAŞTIRILMIŞ SÜT (CONDANSED MILK)

Yılın en güzel zamanlarını yaşıyoruz; havalar sıcak, meyveler tam kıvamında, sırasıyla hepsi olgunlaşıyor. Böyle zamanlarda çok şükür ki yemekle bitmeyecek kadar çok meyvemiz oluyor. Bu da depolama zorunluluğunu ortaya çıkarıyor tabi. İlk akla gelen yöntem reçel yapmak ama zaten yeterince tatlı olan bir meyveyi şekerli hale getirmek benim pek de sevdiğim bir yöntem değil. Meyveleri dalından yemek tüketmenin en güzel yolu ama miktar o kadar çok fazla ki ikram etmek bile yeterli olmuyor.

Bu durumlarda değişik tarifler işin içine giriyor işte. Bence havanın oldukça sıcak seytrettiği şu zamanlarda bunların içinde en güzeli dondurma yapmak sanırım. Pek çok dondurma tarifi ve yöntemi var baktığınız zaman, İtalyan dondurması, Fransızların tarifi ve tabii ki Türk usulü dondurma. Biraz da kolay olsun, zahmetsiz olsun, mümkün olduğunca az rafine şeker içersin deyince güzel bir şeyler de çıkıyor ortaya. Bunlardan biri yoğunlaştırılmış süt kullanmak. Hazır satılanları olduğu söylense de bu tarz şeylere ulaşması zor olabiliyor, her markette kolayca bulabilebileceğiniz bir şey değil çünkü. Yapımı biraz zahmetli olsa da zamanınızı alsa da zor değil.

İşin esası şekerli sütü kaynatarak yoğunlaştırmak. Sütün kaynatılarak hafif karamelimsi bir tat alması benim hoşuma giden bir şey, aynı süt reçelinde olduğu gibi. Burada da yöntem benzer şekilde oluyor, dilerseniz sütü kaynatarak başlıyorsunuz, dilerseniz baştan içine şekeri katıp öyle kaynatıyorsunuz. Sonrası dibini tutturmadan, kontrollü olarak, kısık ateşte sütü yoğunlaştırmak. İstediğiniz kıvama gelince de kavanoza koyarak buzdolabında saklıyorsunuz. Tek zor kısmı başında beklemek. Ama mutfakta işiniz varsa bir taraftan kaynayan bir sütü arada karıştırmak hiç de zor olmasa gerek.

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ SÜT

Hazırlama Süresi 1 sa

Malzemeler
  

  • 5 su bardağı süt
  • 200 gr toz şeker

Talimatlar
 

  • Sütü tencereye alın, ısıtın, kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe alın.
  • Süt buharlaşmaya başlayacaktır, bu arada üzerinde ince bir kaymak birikimi olacaktır. Belli aralıklarla bu kaymağı üzerinden alın.
  • Süt çok hafif renk değiştirmeye başlayınca içine şekeri ilave edin. Yine hafiften buharlaştırmaya ve üzerindeki kaymağı temizlemeyi de ihmal etmeyin.
  • Sütünün rengi ve kıvamı koyulaşınca ocaktan alıp cam bir kaba boşaltın, kapaklı olarak buzdolabında muhafaza edin.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir