MERENG

Özellikle pasta yapımından sonra kremada kullanılan yumurta sarılarından arta kalan yumurta aklarını değerlendirmek için çok güzel bir tarif bu. Tarifin esasında yumurta akı ve şeker bulunuyor ve kurallarına dikkat edilerek yapıldıktan sonra oldukça kolay bir tarif haline geliyor.

Mereng yapımında dikkat edilecek bazı hususlar var:

  1. Yumurta akları ve sarıları birbirinden tamamen ayrılmış olmalı, akların içinde kesinlikle sarısından karışmamalıdır.
  2. Yumurta aklarının olduğu kap ve sonra çırpılacağı kap kuru ve temiz olmalıdır. Özellikle su akların yapısını bozacaktır.
  3. Kullanılan toz şeker granülleri biraz öğütülmüş olursa çok daha kolay olacaktır, o yüzden kullanmadan önce blendırdan geçirirseniz iyi olur.
  4. İlk olarak yumurta aklarını bir tutam tuz ve bir miktar limon suyu ile çırpmaya başlamak gerekiyor. Köpürmeye başladıktan sonra şeker ilavesi kaşıkla azar azar yapılmalı.
  5. Şeker tamamen bittikten sonra da çırpmaya devam etmemiz lazım, ta ki şeker tamamen eriyinceye kadar. Bunu anlamak için de köpükleri baş ve işaret parmağımız arasında kontrol ettiğimizde şeker hissini almamalısınız. Çırpıcının ucu ile kontrol yaptığınızda şekli bozulmayan ve horoz ibiği görünen bir kıvam olmalıdır.
  6. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Karışımı ucuna duy takılı krema torbasına koyun, içinde hava olmayacak şekilde dilediğiniz şekli vererek sıkın. Hatta isterseniz kaşıkla şekilsiz biçimde de koyabilirsiniz. Bu aşamada önce toz gıda boyaları ile renk de verebilirsiniz.
  7. Sonrasında direkt fırına verebilir ya da üzerini çikolata parçaları, kakao tozu, fındık, ceviz, antep fıstığı, bademle süsleyebilirsiniz.
  8. Fırının ısısı 80-90 derece olmalı, 100 dereceyi geçmemelidir. 1-1.5 saat tamamen kuruyuncaya kadar fırında durmalı, piştikten sonra, fırının kapağını aralayıp soğuyana kadar dokunmamalısınız.

MERENG

Kategori Tatlı
Porsiyon 15 kişi

Malzemeler
  

  • 4 adet yumurta akı (110-120 gr)
  • 200 gr toz şeker (ince öğütülmüş)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tutam tuz

Talimatlar
 

  • Yumurta akını tuzla birlikte çırpmaya başlayın. Çırparken limon suyunu ekleyin.
  • Aklar köpürmeye başlayınca pudra şekerinden biraz daha kalın öğütülmüş toz şekeri kaşık kaşık eklemeye başlayın. Şeker bitene kadar azar azar ekleyin.
  • Şeker bittikten sonra da çırpmaya devam edin. İki parmağınızın arasına aldığınızda şekeri hissetmemelisiniz. Bu aşamada kıvamı, ters çevrildiğinde kabından düşmeyecek kadar ve tıraş köpüğüne benzer olmalıdır.
  • Fırını 80-90 dereceye ısıtın. Köpüren akları ucuna duy takılmış krema torbasına koyup istediğiniz şekilde, yağlı kağıt serili tepsiye sıkın. En az 1 saat, tamamen kuruyana kadar pişirin. Fırının kapağını açıp soğumaya bırakın.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir