ÜÇ DOMATESLİ SOS

Geçen sene domateslerden farklı soslar yaptım ve kavanozlara koyup kaldırdım. Bu sene çok lazım oldular ve hepsini ayrı ayrı kullandım ve yeni domatesleri de bu şekilde değerlendirmeye karar verdim. Geçen sene bu konservelerimi yaptığımda blogla aramda bir soğukluk vardı ve bir türlü tarif eklemek içimden gelmiyordu. Bir takım değişikliklere ihtiyaç olduğunun farkındaydım. Sonra sitemin tasarımını yeni baştan düzenleyen Onur sayesinde şimdi yazmaktan zevk aldığım bir site haline getirdi onu. Hala da uğraşmaya ve siteyi daha da güzel hale getirmeye çalışıyor. Ben de geç de olsa tariflerimi yapmaya ve yazmaya bu sayede devam ediyorum.

Gelelim domateslere, neden 3 tane? Üç ayrı tadı birleştirmek için yapılmış bir sos bu. Yaz gelmeden bir kenarda dursun istedim ki domatesler çıktığında hemen geri dönüp yapın. Hem farklı çeşitlerde domatesler var burada, hem de farlı teknikler bir arada. Hem kaynatıyoruz, hem fırınlıyoruz, hem rendeleyip kullanıyoruz.

  1. İlk domatesimiz, ince kabuklu ve etli domatesler; bunları hemen 4’e bölüp kaynatmaya başlıyoruz.
  2. İkinci domateslerimiz çekirdekli, hatta biraz şekilleri bozuk ama o çok güzel kokan köy domatesleri; onları ikiye bölüp fırında pişiriyoruz.
  3. Üçüncü domates çeşidimiz salkım domates; bunları da saplarıyla birlikte yıkıyoruz, çünkü saplarını kaynamakta olan domateslere ilave ediyoruz, aroması onlara geçsin diye. Salkımları rendeleyip süzgeçten çekirdeklerini süzüyoruz.
  4. Fırında pişenleri kaynayan domateslere ekliyoruz, birlikte biraz daha pişiyorlar. Sonra içinden salkımları alıp blendırdan geçirip çekirdeklerini süzüyoruz. Hooop tekrar ocağa; bu sefer içine tuz, biraz şeker, ve süzülmüş son domatesleri ekliyoruz.
  5. Hepsi birlikte kaynayıp yarı yarıya azaldığında içine tereyağı, aroma verici taze baharatları , hatta bir de sarımsağı koyup aromasını verdikten sonra kavanozlara koyup kapağını tutmasını sağlamak kalıyor geriye.
  6. Kavanozun kapağını tutması için birkaç yöntem var; sıcak sıcak içine koyup, yeni kapak takıp, kapağı önce 3 kere sola çevirip sonra sağa bir kere ve gayet sıkı bir şekilde çevirerek kapatabilirsiniz.
  7. Diğer yöntem ise kapağını yine aynı şekilde 3 kez sola 1 kez sağa çevirip sıkıca kapattıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyarak yarım saat kadar kaynatabilirsiniz.

Yaptığımız sosları makarnalara, pizzalara, hatta yemeklere bile kullanabilirsiniz. Ben küçük kavanozlara yaptım , çünkü açıldıktan sonra uzun süre beklemeyecektir, bu süre zarfında zaten buzdolabında bulundurmak gerekir. O kadar zahmet çektik bozulmasını elbette istemeyiz.

ÜÇ DOMATESLİ SOS

Hazırlama Süresi 30 dk
Pişirme Süresi 2 sa

Malzemeler
  

  • 2 kilo ince kabuklu etli domates
  • 2 kilo çekirdekli köy domatesi
  • 2 kilo salkım domates
  • 100 gr tereyağı
  • Defne, adaçayı, taze kekik, taze biberiye
  • 1 diş sarımsak

Talimatlar
 

  • İnce kabuklu etli domatesleri 4'e kesip tencereye alın, biraz tuz ve 1-2 yemek kaşığı su ekleyin. ve kapağı kapalı olarak kaynatmaya başlayın.
  • Çok çekirdekli köy domateslerini 2'ye bölün, tepsiye dizip 200 derece ısınmış fırında 40-50 dakika pişirin.
  • Salkım domatesleri sapları ile birlikte yıkayın, saplarını kaynayan domatese ekleyin. Kalan domatesleri rendeleyip çekirdeklerini süzgeçten geçirerek süzün.
  • Fırında pişen domatesleri suyuyla birlikte kaynayan domateslere ekleyin. Birlikte 30-40 dakika daha pişsin.
  • Sürenin sonunda içinden domates saplarını çıkarıp blendırdan geçirin ve çekirdekleriyle kabuklarını süzdükten sonra yeniden tencereye alın.
  • Çekirdekleri süzülmüş salkım domatesleri de ekleyin. 1 yemek kaşığı kadar tereyağını, 1 yemek kaşığı tuzu ve 5-6 yemek kaşığı şekeri ekleyip kaynatmaya başlayın. Tereyağını köpürmeyi engellemek için ekliyoruz. 1-2 saat kadar kaynamalı ve yarı yarıya azalmalıdır. Sosu yemek kaşığına aldığınızda suyu ayrışmamalıdır.
  • Bu sürenin sonunda içine kalan tereyağını ve tülbentle birlikte taze baharatları ve sarımsağı ekleyin. Baharatların miktarı tamamen size kalmış, ne kadar aroma istiyorsanız o kadar arttırabilirsiniz.
  • 10-15 dakika sonra tülbenti çıkarıp sosu sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın, ters çevirip kapağın tutmasını sağlayın. Ya da kapağı kapattıktan sonra tencereye alıp üzerini geçecek kadar su koyup en az yarım saat kaynatın. Amacımız kapağın tutmasını sağlamak.
  • Sosu dilediğiniz zaman makarnalara, pizzalara, çorbalara kullanın.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir