KADAYIF TATLISI

Kadayıfı genelde bu şekli ile yapmayı tercih ediyoruz, çünkü eşim böyle seviyor. Hem porsiyonlamak açısından böylesi daha pratik oluyor. Bizim ailede bu tatlıya küçükler “bitmeyen tatlı” adını koydular. Niye mi? Çünkü kayınvalidem bayramlarda bu tatlıyı yapmayı sever, tabi diğerleri de yemeyi. Ama bayatlamasın diye, ya da misafirler gelirse hazırda bulunsun diye birkaç tepsi yapar ama onları sırayla şerbetler. Bir tepsi bitmeye yaklaşınca diğer tepsi şerbetlenir. Böylece bayram boyunca bitti sanılan ama ertesi gün yeni bir tepsi ortaya çıkarılan tatlı olur. Onun yaptığı şekil yuvarlaktır, ben de bu sefer onun diğer bir favorisi olan ” eli koyunda böreği” ni katlar gibi yaptım, çok da kolay oldu. Yani kadayıf tatlısının benim tarafımdan versiyonu da bu.

Kadayıf tatlısı aslında çok da zor olmayan bir tatlı, ama şerbeti sıcak dökerseniz, bir de hamur olursa hiç de güzel olmayan bir tatlıya dönüşüverir. Burada yapılması gereken şey birinin sıcak, diğerinin soğuk olması. O yüzden şerbeti önceden yapıp soğutmamız gerekiyor.

  1. Şerbeti yaparak başlıyoruz; şekerli suyu kaynatıp ocağı kısıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra şekerlenmesini önlemek için limon suyu ilave ediyoruz.
  2. Taze olduğuna emin olduğumuz kadayıfı alıp tel tel ayırıp erittiğimiz yağla karıştırıyoruz. Burada sade yağ kullanırsanız tatlınız daha gevrek olur. Ama benim tereyağım var derseniz o zaman tereyağını eritin ama üzerindeki sütlü kısmı kullanmayın.
  3. Sonrasında içine ceviz koyup muska böreği sarar gibi sarın. Burada da serbestsiniz aslında, yuvarlak yapabilirsiniz, fincanın içinde şekil verebilirsiniz. Canınız nasıl isterse.
  4. Fırında nar gibi kızartın ve fırından çıkınca 1-2 dakika bekletip hemen ardından soğumuş şerbeti yavaş yavaş kaşıkla, özenli bir şekilde tüm tatlıların üzerine dökün. Fazlası da olacaktır, onu da birkaç saat bekledikten sonra çektiğini göreceksiniz. Afiyetle…

KADAYIF TATLISI

Hazırlama Süresi 30 dk
Pişirme Süresi 30 dk
Porsiyon 10 kişi

Malzemeler
  

  • 350 gr tel kadayıf
  • 200 gr sade yağ
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 5-6 damla limon suyu
  • 1 su bardağı ceviz içi

Talimatlar
 

  • Su ve şekeri kaynatın, kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte dursun, sonra ocaktan alıp limon suyunu ilave edin.
  • Yağı eritin, kadayıfları elinizle tel tel açın. Yağı üzerine döküp tüm kadayıfların yağlanmasını sağlayın.
  • 3 parmak eninde kadayıfı serin, içine dövülmüş cevizi koyun ve muska böreği yapar gibi sarın.
  • Yağlanmış tepsiye yerleştirin, tüm kadayıflar bitene kadar aynı şekilde yapın.
  • 170 derece ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca 1-2 dakika bekleyip soğuk şerbeti üzerine kaşıkla dökün, tüm kadayıfların şerbetlenmesini sağlayın. Tepsiyi kendi haline birkaç saat bırakın, kalan şerbetin de tamamını böylece çekecektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir