FERMENTASYON VE PEYNİR YAPIMI

   Fermentasyon maceram sırasında beni en çok etkileyen ve yayınlanan tüm sezonlarını bitirdiğim bir diğer şey de “Ruhun Doysun” da yayınlananlardı. Bu sayede bir taraftan da atıksız mutfak için çalışmalara başladım. Elimizdekileri değerlendirmek çok haz vericiydi.
    Bunlar beni market alımı değil de ev yapımı şeylere yönlendirdi. Arada bir lor peyniri yapıyordum ama labne peyniri yapmak çok daha değişikti. Bunun için özel bir mayaya ihtiyacımız yok. Yine kullanacağımız süt pastörize olmamış doğal inek sütü olmalı. 1 litre kadar çiğ sütü 5 dakika kaynattıktan sonra 40-45 dereceye kadar soğutuyoruz. İçine maya olarak herhangi bir bir peynir kullanabiliriz. Ama labne gibi pürüzsüz olmasını istiyorsak bunun için en ideali süzme peynir. Süzme peynirden 1-2 yemek kaşığı kadar alıp iyice ezdikten sonra istediğimiz dereceye gelmiş sütten biraz alarak içinde iyice karışmasını sağlıyoruz. Ezilip süte tamamen karışan peyniri sütün içine koyarak karıştırdıktan sonra aynen yoğurt mayalar gibi üzerini kapakla örtüp sofra bezi ile sarıyoruz. Bu aşamada soğuk yerden etkilenmesin diye tencerenin altına bir nihale koyarsanız iyi olur.

   12 saat mayalanan peynirin üzerini açıp bir tülbent yardımı ile süzüyoruz..Tülbenti arada bir sıkıp fazla suyunu alarak ve diğer zamanlarda buzdolabına koyarak 12 saat daha süzülmesini sağlıyoruz. Dilerseniz içine yaptığınız peynirin içine baharatlar katarak da kullanabilirsiniz.  Ama sakın süzdüğümüz suyu atmıyor, peynir altı suyu olarak kullanıyoruz. Ya da hemen kullanmayacaksanız buz poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir