PEKTİN

   Bu benim için yeni ve çok da güzel bir keşif. Mümkün olduğunca şekerden uzak kalmaya çalıştığımız anda reçel yapımında kullanılacak ve şeker miktarını yarı yarıya hatta bazen üçte bire kadar indirebileceğimiz harika bir yöntem.

   
   Pektin yapımını internette keşfettiğim zaman tam da reçel yapma zamanı idi ve pek çok reçelde yaptıklarımı kullandım. Bazılarını yine internet tariflerine göre hazırladım, bazılarını göz kararı yaptım. Ama sonra Cafe Fernando kitabında tarifi okuyunca gerçekten bilimsel yöntemlerle, tartarak doğru sonuca nasıl ulaşabileceğimi gördüm. Her gün yeni bir güne yeni bir bilgiyle uyanmak ne kadar güzel. Doğru bilgiye ulaşabilmek en güzeli, yeter ki arayacağın yeri bil…

MALZEMELER:
1 kg yeşil elma
1200 ml su
YAPALIM:

  • Elmaların sadece sapını koparıp atıyoruz. Kalan kabuğu ve çekirdekleri de dahil olmak üzere küçük dilimliyoruz. 
  • Büyük bir tencereye alıp üzerine suyunu koyup kapağını kapatıp kaynatmaya başlıyoruz. Kaynadıktan sonra altını biraz kısıp elmalar ezgince pişene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pişen elmaları biraz soğuması için 10 dakika bekletiyoruz. Sonra tülbent vasıtası ile başka ve daha küçük bir tencereye suyunu süzüyoruz. Ama bu arada elmaları ezmeden sadece suyunun çıkması için tel süzgecin üzerine koyduğumuz tülbentle yapıyoruz.
  • Süzülen elma suyunu önce kaynama derecesine gelene kadar ısıtıp sonra kısık ateşte çektiriyoruz, ta ki 1.5 su bardağı veya 360 gr kalana kadar. 
  • kalan pektini cam kaba koyup 2 haftaya kadar buzdolabında saklayabildiğimiz gibi hemen reçel yapımında kullanabiliriz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir