KOMBUCHA ÇAYI

   Kombucha ile tanışmam tamamen bir tesadüftü. İnstagram hikayelerinde çok sevdiğim ve her anını takip ettiğim Şerife Aksoy sayesinde oldu. Onun devamlı çeşit çeşit Kombucha yaptığını görüyordum, biraz araştırınca çok faydalı bir içecek olduğunu öğrendim.
   Kombucha aslında yeni bir içecek değil ama yeniden popüler olmuş bir içecek. Bunu da son zamanlarda doğallığa ve değişik gıdalara olan arayışımıza borçluyuz bence. Yeni yüzyılın modası da probiyotikler, yararlı bakteriler. Sirke yapanların hiç de yabancı olmadığı bir ana barındırıyor Kombucha, ona da scoby deniliyor. Buna sahip olduktan sonra Kombucha’yı yapmak çok kolay.
   Peki neden Kombucha? Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada Kombucha’dan aynen şöyle söz ediliyor: “Kombucha, maya ve asetik asit bakterilerinin simbiyotik ilişkisi neticesi tatlandırılmış siyah çayın geleneksel fermentasyonudur.” Yani siyah çay içinde Kombucha mayasını ve onun diğer gıdası şekeri kullanarak fermente bir içecek elde ediyorsunuz. Ve elde ettiğiniz bu gazlı içecek B12, B6 , C vitamini yanı sıra, çinko, bakır, demir de oldukça zengin bir içecek.
   Kombucha’nın etkileri araştırıldığında barsaklara antibiyotik etkisi yaptığı, kabızlığa iyi geldiği görülüyor. İmmun sistem üzerine destekleyici etkisi olduğu, kolesterolün düzelmesine, diyabete de  faydalı olduğu anlaşılıyor. Toksinlerin atılmasını sağlayan bu içecek, yaşlanmanın etkilerini azaltıyor, vücudu zinde tutuyor.
 

   Peki Kombucha’yı nasıl yapacağız? Öncelikli olarak scoby’i bulmanız gerekiyor. Bunun en kolay yolu yine internetten geçiyor. Facebook’ta “kKombuçha Mantarı Kardeşliği” diye bir grup var. Bu gruba üye olmanız yeterli. Burada her ilden Kombucha’yı üretenleri bulmak mümkün. Gruba girmeden önce siz de ileride ürettiğiniz mantarları ihtiyacı olanlara vereceğinizi taahhüt ediyorsunuz. Böylece gruba giriyorsunuz. Ben Kastamonu’da olabileceğini hiç ummadan hemen bir mesaj yazmıştım. 2 gün sonra Zeynep Hanım’dan bir mesaj geldi verebilirim diye. Tek problemi ilçede yaşıyor olmasıydı. Onu da aşıp temasa geçtik ve onun sayesinde benim de mayam oldu.
   Mayanıza ulaştıktan sonrası çok kolay..
  • Fermentasyonda kullanacağınız kap cam olmalı. Büyüklüğü tüketiminizle alakalı olduğu için önce litrelik bir kavanozla başlamanız bence iyi olur. Bu kabı kaynar sudan geçirin ki başka zararlı bakteriler üremesin.
  • Çayınızın suyunu kaynatın, içine her 1 litre için 1 dolu yemek kaşığı çay ve 50 gr şeker koyun, karıştırıp demlenmeye bırakın. Demlemek için suya geçebilecek metal malzemeler kullanmayın, karıştırmak için bile tahta kaşık tercih edin.
  • Demlenen çayı süzün, soğuduktan sonra içine scoby’i koyun, 1 çay bardağı da kombucha ilave edin. Üzerine bir tülbent koyup lastikle tutturun ve güneş görmeyen bir yerde hiç dokunmadan bekletin. 
  • Ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte 7 ila 30 gün arasında hazır olacaktır. Tadına bakarak anlayabilirsiniz. Hafif ekşimsi bir tat ve mayanın şekeri kullanması ile de şekersiz hale gelecek, hatta koyduğunuz mantarın üzerinde yeni bir yavru mantar oluşacaktır.
  • Bu durumda içinden mantarları alıp suyunu bir tülbent yardımı ile süzüp kilitli bir şişeye koyun ve ikinci fermentasyona başlayın.
  • 2. fermentasyon için süzülmüş kombucha’nın içine aromalar katmanız lazım; dilimlenmiş limon, zencefil, tarçın, incir, elma, portakal, çilek, lavanta, zerdeçal, karabaş, yenilebilir çiçekler, izabella üzümü, her şey olabilir. Miktarı size kalmış. Ama üzerinde bir miktar boşluk bırakmaya gatrey edin, gazlı olduğu için ilk açımda gaz çıkışı olabilir. Bunları küçük parçalar halinde ekleyip kapağını kapatın, klipsli şişe kullanırsanız daha iyi olur ve 2 gün oda ısısında beklesin. Sonra buzdolabına koyun ve içmeye başlayın.
   Burada da dikkat edilmesi gereken şey tüketim miktarı. İlk içeceğiniz miktar yarım çay bardağını geçmesin, sonra giderek arttırın ama toplamda 300-500 ml den fazla da olmasın. İnanın bir daha marketten gazlı içecek satın almayacaksınız.

   Burada dikkat edilmesi gereken şeyler var:

  • Eğer küf kokusu geliyorsa veya üzerinde küflenme olduysa çayı ve mayayı atmak gerekiyor. 
  • Süzülen kombucha buzdolabına konulmazsa sirke haline gelmeye başlar. Bu durumda içine biberiye, sarımsak, adaçayı, acı biber, kekik veya başka baharatlarla karıştırılıp salatalarda kullanılabilir. 
  • Sirke halindeyken et marinasyonunda kullanılabilir.,
  • Salatada kullanırken içine yağ, tuz maydanoz ve hardalla da karıştırılabilir.
  • 2. fermentasyon yapılmamış ve sirkeleşmiş kombuchanın saçlara da çok iyi geldiği söyleniyor. Bununiçin durulama suyuna katmanız ya da bununla durulamanız yeterli.

5 ya da 10 kez aynı mayayı kullandıktan sonra etkisi azalacaktır, üzerindeki yeni mayaları kullanıp eskisini farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz: 

  • Mesela rondodan geçirip yüzünüzdeki lekeler için maske yapabilirsiniz.
  • Yine rondodan geçirdikten sonra çiçeklerinizin toprağına karıştırabilirsiniz.
Kombucha yapımında yalnızca siyah çay kullanılmıyor. Yeni oluşmuş bir mayayı ayırıp bunu yeşil çayla demleyebilirsiniz. Bunun tek farkı yeşil çayı 65-70 derece suyla demlemek, yine içine şeker koymak ve soğuyunca maya ve biraz da kombucha ilave etmek olacaktır. Bekleme süreleri süzülmesi ve 2. fermentasyonu yine aynı şekkilde yapılacaktır. Yeşil çaylı kombucha’nın cilt hastalıklarına daha iyi geldiği söyleniyor. Onun için bunun suyunu tonik olarak kullanabilir, yüzünüzü bununla temizleyebilir, bunun mantarını maske olarak yüze kullanmak veya sedef gibi hastalıklarda lezyonların üzerine sürmenin iyi geldiği söyleniyor.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir