AY ÇÖREĞİ

    Evinizde artan kekleri değerlendirmenin en nefis yolu. Benim gibi mahlep kokusunu sevenlerdenseniz bu tada bayılacaksınız. Artan kek deyip geçmeyin, içindeki üzümler, cevizler, baharatlarla o kek yeniden biçimleniyor. Bu aralar artanları değerlendirme, yeniden biçimlendirmeye takmış durumdayım. Hiçbir şeyi atmayalım, yenileyip yeniden kullanalım…

MALZEMELER:
1 su bardağı süt
1 yumurta
75 gr tereyağı
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket instant maya
4 su bardağı kadar un
İnce kıyılmış fındık
İÇ HARCI:
3 kalın dilim kek
3 yemek kaşığı kakao
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı kuru üzüm
2/3 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yeni bahar
YAPALIM:

  • Keki elinizle ufalayıp içine kakao, pudra şekeri , üzümler, ceviz, tarçın ve biraz da yeni bahar koyup karıştırın. İçine kontrollü olarak süt ilave edin, çok cıvık bir karışım olmasın. 
  • Çörek için ılık sütün içinde mayayı eritin ve biraz kabarması için bekleyin. Sonra içine yumurtanın akını, oda ısısında yumuşamış tere yağını koyun, biraz karıştırın.
  • Pudra şekeri, mahlep ve sonra da azar azar unu ekleyerek yoğurun, yumuşak bir hamur olsun. Sonra üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanması için bekletin.
  • Mayalandıktan sonra hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve oval şekilde elinizle açın. İçine hazırladığınız içten koyup yuvarlayın, sonra ay şekli verin.
  • Üzerine yumurtanın sarısına 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyerek sürün, çatalla çizik atın, biraz da ince kıyılmış fındık serpin. Tepside 20 dakika kadar dinlendikten sonra 170 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir