EVDE SİRKE YAPIMI

   Sonunda sirkemin üzerinde sirke anası oluştu ve sirkem olgunlaştı, ben de süzüp özel olarak sirke için aldığım şişelere boşalttım. Tabii ki kullanmaya başladım. İnsanın kendi yaptığı bir şeyi kullanması çok daha farklı oluyor. Hele bir de doğal olduğuna %100 güvendiğin şeyler için inanılmaz güzel. Bu sirkenin tadına bakınca marketten aldığımız sirkelerin ne kadar farklı olduğunu anlıyorsunuz. Bu sirkeyi kaşık kaşık içmek mümkün. Halbuki ne kadar da ucuz bir şey değil mi hiç uğraşmaya değer mi? Ama bence kesinlikle değer. 
   Sirke fikri bana izlediğim bir videodan sonra manalı geldi. Tam da o zaman olgunlaşmış bir sürü meyveler var ve çoğu bozulacak, sirke sayesinde hem onların çürümelerini engelleyecek, hem de işe yarar bir hale getirecektim. İlk olarak eriklerle başladım, sonra üzüm ve elma ile devam ettim. Ev yapımı sirke her meyveden, hem de kendisinden, kabuğundan, çekirdeğinden, her şeyinden yapılabiliyor. Tek kötü yanı beklemek, 2-3 ayda oluyor. Benim için ilk olduğundan eski organik bir sirkem olmadığından daha da uzun sürdü ve maalesef eriklerden yaptığım hala olmadı, umudumu kesmedim ve bir kenarda bekletiyorum ama sanırım o iki şişe olmadı.
   Gelelim sirke evde nasıl yapılır konusuna. Dikkat edilmesi gereken şey meyvelerin çürük olmaması. Olgun meyveleri kabukları, hatta çekirdekleri ile ağzı geniş bir kabın içine doğruyoruz. Büyüklüğü hiç önemli değil, şişenin ağzından sığacak kadar olması yeterli. Bir de daha sonra karıştıracağımız için çok da büyük olmasın. Cam kap kullanıyoruz, plastik değil. Şişenin üçte ikisini meyve ile dolduruyoruz. Üzerine daha önceden yapılmış organik bir sirkeniz varsa 1 çay bardağı kadar koyup, hatta bu sirkeden oluşmuş sirke anasını da koyabilirsiniz. Ama benim gibi ilk defa yapacaksanız yalnızca su koymanız yeterli. Ben damacana su kullandım, daha sağlıklı. Suyu da şişenin ağzına kadar dolduruyoruz. İçine bir yemek kaşığı da bal ekleyip üzerine çift kat tülbent koyup bir lastikle sabitliyoruz. Sonrası çok kolay. Her gün tahta kaşığın sapı ile karıştırın ve yine üzerini örtün. Mümkün olduğunca serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. En erken 2 ay sonra sirke olmaya başlıyor, kırmızı meyveler daha önce oluyor. Meyveler önce üstte iken sonra dibe çöküyor, böylece artık karıştırma işinin bittiğini anlıyorsunuz. Sonra bekleme dönemi başlıyor. Ta ki üzerinde sirke anası oluşana kadar. Önce beyaz tül gibi bir şeyle kaplanıyor sirkenin üzeri. Sonra bu tül kalınlaşıp jölemsi bir hal alıyor. 
   Bu arada sirkede önce alkollü bir koku,  sonra da sirke kokusu hakim oluyor. Sirke anası oluştuktan sonra Sirkeyi süzüp içinden anasını alıp Şişelemeye geçebilirsiniz. Süzme işlemini birkaç kez tülbentle yaparsanız daha berrak ve içinde hiçbir kalıntı olamayan bir sirkeniz olur. 
   Süzdüğünüz sirke anasını bir miktar sirkenin içinde buzdolabında saklayıp bir sonraki sirke için kullanabilirsiniz. 
   Önceden dediğim gibi kırmızı eriklerden yaptığım sirkede hala bir oluşum yok ama çok güzel bir rengi olan kırmızı üzüm sirkesi ve ardından da elma sirkesi oldu. Şimdi bunları salatalarda ve kış turşularında kullanacağım. Beklemekten sıkılmayın siz de yapın derim…

Benzer Tarifler

1 Yorum

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir