EV YAPIMI MAYONEZ

    Bu sıralarda hem evde iki kişi kaldığımızdan hem de artık fazla kalori alımı istemediğimden hamur işi tarifleri azalttım ve doğal lezzetlere daha fazla yer vermeye başladım. Böylece marketlerde satılan, içi katkı maddeleri ile dolu diğer şeylerden içinde ne olduğunu bildiğim, kendim yaptığım şeyleri denemeye başladım.
    İlk olarak sirke yapmayı denedim. Denedim diyorum çünkü yapımı yaklaşık 3 ay sürdüğü için hala sonucunu bilmiyorum ama sanırım doğru yoldayım, gelen kokulardan öyle anlaşılıyor. Doğru sonuca ulaştığım an onun aşamalarını da paylaşacağım.
   Sonra sırada mayonez vardı. Aslında bu ilk mayonez yapışım değil, ilk mayonez denememi ortaokul sıralarında yapmıştım. O günü nedense hiç unutmuyorum. Annemle babam çok yakın birinin cenazesi için memlekete gitmişlerdi, bizi de bir arkadaşlarına bıraktılar. Kızları o zaman sanırım üniversitedeydi ve nişanlıydı. Akşama nişanlısı yemeğe gelecekti. Benim zaten o zamanlardan bile en çok sevdiğim şey mutfakta bir şeyler yapmaktı. Başka ne yemek yaptığımızı hatırlamıyorum ama o gün mayonez ve irmik tatlısı yaptığımızı çok iyi biliyorum. İrmik tatlısının da çok hoş bir hikayesi vardır ama onu daha önce anlatmıştım.
    Gelelim mayoneze. Sanırım mikser ya yoktu ya da kullanmadık ama kesinlikle mayonezi elle yaptığımızı hatırlıyorum. Ayşe Abla çırparken ben de damla damla sıvı yağı dökmüştüm. Böylece yapımına bizzat katıldığım bu tarifi hiç unutmadım. Bir bardak sıvı yağı yumurta sarısına yedirmek için çok uzun bir zaman harcadığımızı hatırlıyorum. Bugün ise çok daha kolay bir şekilde ve çok daha kısa zamanda mayonez yapabiliyoruz. Arada lezzet farkı var mıdır, sanmıyorum. Bütün bunları hatırlayınca çok uzun zamandır görmediğim Ayşe Ablayı da aramaya karar verdim.

MALZEMELER:
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu ve kabuğu
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz 
Karabiber
YAPALIM:
  • Yumurtanın sarısını çırpma kabına alın. Üzerine biraz tuz ilave edip hiç beklemeden çatalla biraz çırpın. Sonra da 1 yemek kaşığı sıcak su döküp yine hiç aralıksız çırpın. Böylece yumurta sarısının mayonez yapımı esnasında kesilmesini önlemiş oluyoruz.
  • Sonra limon suyu ve limon kabuğu rendesini de koyup yumurta sarısına çırptıktan sonra mikserle çırpma aşamalarına geçiyoruz.
  • Sıvı yağı damla damla akıtıp devamlı çırpmanız gerekiyor. Akıttığınız sıvı yağı yumurta sarısı içine çekince biraz daha ilave edin ve bu şekilde sıvı yağı eklemeye devam edin. Yumurtasına bağlı olarak bazen 1 su bardağından az yağ ile kıvamı olabilir ya da daha fazla ilave etmeniz gerekebilir. Kıvamı tam olmadan tadına bakın ve gerekirse tuz ve limon suyu ve de karabiber ekleyin. Kıvam koyulaştıkça içine alması zor olabilir. 
  • Arada bir kıvamını kontrol etmeyi unutmayın. Kıvamı çok akışkan olmamalı. Kıvamının olup olmadığını anlamak için mayonezin üzerine damlatılan mayonez damlasının kurdele şekli oluşturması ve şeklinin hemen kaybolmaması gerekir. O zaman sıvı eklemeyi durdurmanız gerekir.
  •  Bunu kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabına kaldırın, bu şekilde mümkünse birkaç gün içinde, değilse 1 hafta içinde de tüketin. 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir