ÇAVDARLI EKŞİ MAYALI EKMEK

   Ekmeğini kendin yapmak çok güzel bir şey. Hele ki böyle tamamen organik, mayasını bile kendin ürettiğin bir şeyden yapabilmek harika. Epey bir emek var işin içinde ama değiyor.

MALZEMELER:
400 gr beyaz un
100 gr çavdar unu
100 gr aktif ekşi maya
400 gr su
8 gr tuz
YAPALIM:

  • Ekşi mayayı aktifleştrmek için 50 gr olgun ekşi maya ile 100 gr un ve 100 ml suyu karıştırın ve oda ısısında beklemeye bırakın. Maya aktifleştiğinde içinden alacağınız 1 çay kaşığı kadar maya suyun üstüne bırakıldığında yüzecektir. O zaman ekmek yapmaya hazırdır.
  • Suyun 2 yemek kaşığı kadar kısmını daha sonra tuzu ilave etmek için ayırın. Kalanının yarısını mayayı eritmek için kullanın.
  • Yoğurma kabına unu, çavdar ununu, suyun içinde erittiğiniz ekşi mayayı ve suyu koyun, elinizle mıncıklayarak yoğurun. Bir süre sonra hamur elinizden kurtulmaya başlayacaktır, o zamana kadar yoğurmaya devam edin.
  • Elden kurtulunca bir spatula yardımı ile dıştan içe katlayarak bir süre daha yoğurun. Sonra içini hafif yağladığınız kabın içine koyup kapağını kapatın, böylece yarım saat beklesin.
  • Yarım saatin sonunda önceden ayırdığınız suyun içinde tuzu eritin. Bunu hamura katıp hamuru alttan yukarı doğru katlayarak karıştırın. Yine kapağını kapatıp 1 saat bekleyin.
  • Artık zarf şeklinde katlamaya sıra geldi. Elinizi hafifçe yağlayıp hamuru bir kenarda tutup yukarı doğru çekebildiğiniz kadar çekin ve üzerine bırakın. Hamuru 180 derece çevirip  karşı kenarının da yukarı doğru esnetebildiğiniz kadar esnetin ve yine üzerine bırakın. Şimdi 90 derece çevirip aynı işlemi yapın. Sonra yine bunun tam karşı kenarını esnetin. Böylece hamurun dört bir kenarını esnetmiş oluyoruz. Şimdi de hamuru ters çevirip kaba geri koyun ve kapağını kapatıp 1 saat bekleyin.
  • Aynı katlama işlemini 1 saat arayla 3 kereye tamamlayın. 3. katlamadan sonra hamurunuzu hemen pişirmeyecekseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ya da daha çabuk pişirmek istiyorsanız oda ısısında 6 saat beklemeniz gerekir.
  • Bekleme süresinin sonunda hamuru kabından çıkarıp tezgaha bir kaç kez vurup havasını alın. Sonra saç örgüsü yapar gibi kenarlardan katlayın. En son olarak da rulo yapın. Sonra hamuru aşağıya doğru yuvarlayarak altını bağlayın ve içine ince bir tülbent serilmiş ve un serpilmiş kabın içine koyup kabarması için bekleyin. 
  • Hamur iyice kabarınca ekmeği içine alabilecek büyüklükte pişirme kağıdını kesin. Suyun altında biraz ıslatıp buruşturun. Fırını 250 dereceye ısıtın içine ekmeği pişireceğiniz tercihen dökme ve kapaklı bir tencereyi de koymayı unutmayın.
  • Tencere ve fırın ısınınca pişirme kağıdını kabarmış ekmeğin üzerine koyup kabı ters çevirip hamuru çıkarın. Üzerine jilet gibi keskin bir şeyle çizikler atın ve pişirme kağıdı ile birlikte kabın içine koyun, kapağını kapatın 25 dakika 250 derecede pişirin sonra kapağını açıp üzeri kızarana kadar 7-10 dakika daha pişirmeye devam edin. Sonra ekmeğiniz hazır, afiyetle yiiyin.  

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir