EVDE TEREYAĞI YAPIMI

   İnsanın bazı şeyleri kendinin yapabilmesi çok güzel bir şey. Düşünün ki kahvaltıda kendi yaptığınız tereyağını yiyorsunuz. Bu harika bir şey…
   Belki büyük şehirlerde bunu yapmak zor olabilir, çünkü üzerinden yağı alınmamış, hele ki su katılmamış, organik sütü bulmaları oldukça zor olabilir. Küçük şehirlerin de böyle güzel avantajları var işte. Başkalarının organik diye arayıp zor buldukları şeylere biz öyle kolay ulaşıyoruz ki… Hep sütün kaymaklarını ayırıp kaymak şeklinde tüketmek için bekletiyordum. Böyle olunca hem ömrü az oluyor, hem de artık evde kaymak tüketici kızım olmadığı için sofradan sofraya sürünüyor. Bir arkadaşım kavanozda sallayarak nasıl yaptığını anlatınca, “benim mutfak robotum var, çok daha kolay yaparım dedim”.İyi ki de denemişim, artık iki üç sefer ayırdığım kaymakları buzlukta bekletip sonra tereyağı yapıyorum. Nasıl mı yapıyorum, işte böyle:
  Önce sütlerin kaymaklarını toplamakla başlayın. Kaynama noktasına gelen sütün altını kısıp 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan sütü doğruca buzdolabına kaldırın. 1-2 gün sonra kaymakla birlikte altında yağ toplanacaktır. Bunu bir süzgeç yardımı ile toplayın. Kapaklı bir kapta derin dondurucuda bozulmadan saklayabilirsiniz.
   Sütünüzün kalitesine bağlı olmakla birlikte 10 kg sütten yeterince yağ çıkacaktır. Önce bu kaymakları mutfak robotunuza koyun ve hamur çırpıcı ucunu takıp çırpmaya başlayın. Biraz çırptıktan sonra içine 1 su bardağı sıcak su dökün. Burada önemli olan iki nokta var, çırpan makinanın güçlü bir motoru olmalı ve mutlaka ortama sıçrayacağı için gerekli önlem alınmalıdır.
   5 dakika kadar sıcak su ile çırptıktan sonra buz gibi soğuk bir bardak su dökün. Yine çırpmaya devam. Bu sefer artık yağ ve sulu kısım birbirinden ayrılıncaya kadar çırpın. Ayrışım olunca ince delikli bir süzgeçten süzün ama kalan kısmı atmayın, çünkü burası artık buttermik olarak pastalarda kullanılabilir.
   Süzülen yağı buzdolabına kaldırın ki donsun. Bu arada soğuk su hazırlayın. Donan yağı elinizle soğuk suyun içine koyup yoğurarak yıkayın. Suyu önce süt gibi beyaz çıkacaktır. Suyu değiştirip yine aynı işlemi yapın, taa ki temiz su çıkana kadar. O zaman şeklini verip artık tereyağ olarak dolaba kaldırabilirsniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir