BALLI RUS PASTASI (MEDOVİK)

  Biraz uğraşmalı bir pasta yaptım. Çok uzun zamandır yapmak istiyordum, bu sefer kızımın İstanbul’dan gelmesi bahane oldu. 
   Bu pastayı dilerseniz önceden hazırlama imkanınız da var. Son gün yetişmez diye düşünüyorsanız konsantre sütü birkaç gün önceden hazırlayıp dolaba koyabilir, ya da bisküvileri bir gün önceden yapıp pişirebilirsiniz. Son gün yapacağınız tek şey kremayı pişirip ara katlara sürmek. Bir kez daha pişerken fırını sık sık kontrol etmeniz konusunda sizi uyaracağım. Yoksa işte benim gibi ortada kahverengi bir bisküviniz olur 🙂
  Burada kullanılan konsantre sütü araştırdığım kadarı ile burada hazır olarak bulmak mümkün gözükmüyor. Aynı süt reçeli gibi onu da hazırlamak bize düşüyor şimdilik. Konsantre sütü hazırlamak için 1 lt sütün içine 1 su bardağı toz şekeri ve bir çubuk vanilyanın yarısını kazıyıp koyduktan sonra karışana kadar karıştırıp ocağı kısıyor süt koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Arada bir dibini tutmaması için kontrol etmek ve üzeri kaymak bağladıysa bunu almak gerekiyor. Süt 1/3’ine kadar inene kadar kaynıyor. Bu aşamadan sonra bir süzgeçten geçirip soğuması için kenarda bekletiyoruz. Ya da bu şekildeki sütü kavanoza koyup buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Konsantre sütünüz hazır olduğuna göre pastada kullanabilirsiniz.

MALZEMELER:
2 yumurta
2 yemek kaşığı bal
1 su bardağı toz şeker
80 gr margarin
2 tatlı kaşığı karbonat
Bir tutam tuz
500 gr kadar un
KREMA:
750 ml süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
180 gr margarin
300 gr konsantre süt
YAPALIM:

  • Pastanın dilimleri kocaman bisküvilerden oluşuyor. Bisküvilerin hamuru için büyük bir cam kabı Ben Mari usulü kaynayan suyun üzerine, suya deymiyecek şekilde oturtuyoruz. Üzerine önce bal, şeker, margarin ve bir tutam tuz koyup çırpıyoruz. Margarin eriyip şeker iyice karışana kadar devam ediyoruz.
  • Sonra içine yumurtalar teker teker ilave ediyoruz. Her yumurta eklendikten sonra çırpıp iyice karışmasını sağlıyor ve diğerini sonra ekliyoruz.
  • Son olarak 2 silme tatlı kaşığı karbonatı koyup çırptıktan sonra kabımızı ocağın üzerinden alıyoruz.
  • Unu azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur oluyor. Hamuru 8 eşit parçaya bölüp yemek tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Yemek tabağını kullanıp kenarlarını kesiyoruz. 175 derece fırında teker teker ve kenardan artan parçaları da tepsiye koyarak, bisküvileri birkaç yerinden çatalla deldikten sonra pişiriyoruz.
  • Pişme süresi gayet kısa olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyor, yoksa fazla kızarıp yanabilir.
  • Pişen bisküvileri kenara soğuması için alıyoruz. Aynı şekilde kenardan artan parçalar da üzerini süslemek için kullanacağız.
  • Ara kreması için unu ve şekeri bir tencereye alıp üzerine sütü ekleyip, bir tutam tuzla birlikte iyice karıştırıyor ve kaynatıyoruz. (Unu tepeleme yemek kaşığı olarak kullanın lütfen)
  • Kaynayan kremayı kenara soğuması için alın. Bu arada oda sıcaklığında yumuşamış margarini çırpın, sonra içine konsantre sütü ekleyip çırpmaya devam edin. 
  • Son olarak konsantre sütlü karışımı pişirdiğiniz kremaya karıştırıp çırpın. Üzerine streç filmi hava almayacak şekilde yerleştirip buzdolabına kaldırın.
  • Pastayı oluşturmak için iyice soğuyan kremayı her bisküvinin arasına, çok fazla olmayacak şekilde sürün ve üst üste yerleştirin. 
  • Kenarlardan artan küçük parçalardan bir miktarını yarım su bardağı kadar fındıkla birlikte rondodan geçirin. En üste sürdüğünüz kremanın üzerine serpin. Kenarları krema ile kaplamanız gerek yok. Sadece kenardan akan krema varsa onları yukarı doğru toplayın yeter.
  • Bir gece buzdolabında bekleyen pastanız tam da yemelik olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir