LAZ BÖREĞİ

   Aslında buna “Laz Böreği Tatlısı” demek daha uygun olurdu ama böyle uygun görmüşler. Çünkü çıtır çıtır üst katmanı görünce, biraz da şerbeti az bir tatlı olunca, ismine de laz böreği denince insanın aklına tuzlu bir börek geliyor. Halbuki içinde muhallebisi de olan bir tatlı tadını alınca şaşırmamak mümkün olmuyor.

   Zamanınız, enerjiniz ve de beceriniz varsa tabii ki hazır baklava yufkası kullanmak yerine kendiniz de yapabilirsiniz. Aman o kadar da becerikli olmayın canım, nazar falan değer sonra. Hazır yufkayla yapın gitsin…

MALZEMELER:
30 adet baklava yufkası
100 gr margarin
Muhallebi İçin:
1 lt süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
Şerbeti:
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
Limon suyu
YAPALIM:

  • İlk olarak şerbeti kaynatın, bira koyu kıvamlı bir şerbet olsun ve iyice soğusun.
  • Muhallebisi için yumurta sarısı, nişasta ve unu cam kabın içinde biraz süt ilavesi ile çırpın. Toz şekerin yarısını da bunun içine ilave edin.
  • Kalan toz şeker ve sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. 
  • Sonra ısınan sütten azar azar yumurtalı karışımın içine alıp karıştırarak sıcaklığına alıştırın. Sonra karışımın tamamını sütün içine koyup karıştırarak pişirin. Göz göz olup kaynayınca ocaktan alıp bir kere ıslatıp suyunu süzdüğünüz tepsiye dökün, üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kaplayıp soğumaya bırakın.
  • Muhallebi ve şerbet tamamen soğuyunca margarini eritin. Önce tepsiyi yağlayın.Sonra yufkayı tepsiye serin, üzerini erimiş margarinle fırça yardımı ile yağlayın. Sonra diğer katı serin. Tepsinin büyüklüğüne göre yufkaları kesebilir ve katların aralarına serebilirsiniz. 
  • Bu şekilde 15 yufkayı serdikten sonra 170 derece fırında sadece 5 dakika pişirin. Yufkalar çıtır çıtır olacaktır.
  • Bunun üzerine muhallebiyi düzgün bir şekilde yayın. Sonra ikinci katmana geçin. Yine yufkaların aralarını yağlayarak üst üste serin. En üstteki yufkanın üzerini de yağlayın.
  • Keskin bir bıçakla tatlıyı dilimleyin ve 170 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. 
  • Fırından çıkarıp iyice soğuyana kadar bekleyin. Sonra soğuk şerbeti üzerine kaşıkla dökün. 1 saat kadar sonra servise hazır olacaktır.

1 Yorum

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir