ERİK MARMELADI

   Bu sene erik açısından mahsülümüz çok fazla. Yemekle bitecek gibi değil. O yüzden de değişik erik depolama şekilleri uyguluyoruz.

   Marmelat yapmak aslında her meyve için aynı. Ama çok fazla kaynatıldığı zaman rengi koyulaşıyor ve o güzel pembemsi renk kayboluyor. Çok araştırma sonunda bulduğum bu yöntemle hem daha az kaynatma hem de rengini koruma açısından iyi oldu.
   Öncelikli olarak 1 kg kadar eriği içine 5 su bardağı su koyarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha kısık ateşte duruyor ve sonra meyveleri ezmeden suyunu süzüyoruz. Bu süzülen berrak suyu içine dilediğiniz miktarda toz şekerle karıştırdığınız taktirde organik erik suyu elde etmiş oluyorsunuz.
   Geri kalan erik posasını da ezerek süzgeçten geçiriyoruz. Böylece kabukları ve çekirdekleri hariç kalan meyve posasının içine 3 su bardağı kadar toz şeker koyup kaynatıyoruz. Kaynatırken de dibini tutmaması için dikkatli oluyoruz. Kıvamını kontrol etmek için de bir kahvaltı tabağını buzlukta bekletiyoruz ve koyulduğunu hissettiğimiz zaman bir kaşık bu tabağa döküp biraz bekleyip ne kadar koyulaştığına bakıyoruz. Uygun kıvama gelmişse ocaktan alıp şişelere koyup kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Bu şekilde bir gece bekletildikten sonra kışın kullanmak üzere kaldırabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir