KAYMAKLI POĞAÇA

 Pastane poğaçasını hem şekil olarak hem de lezzet olarak yapmak isterseniz ayrıntılı bir şekilde size anlatıyorum bugün. Malzemeler tamamen doğaçlama olarak çıktı. Evdeki sütün kaymağını ayırdım ve boşa gitmesin diye poğaçanın içine kattım. Bu aralar kalori hesabı yaptığımız için kaymağın pek hızlı bir tüketimi olmayacağını düşündüm. Evde en çok kaymak seven Begüm’ün bile iştahı pek yok bu sıralar. Halbuki içimizde en rahat yiyebilecek kişi oydu. Ama ben de ne yaptım, pazar günü tam da ara öğünde, biraz da acıktıkları bir zamanda, mis gibi sıcacık poğaçaları pişirip önlerine koydum. Bir anda bitiverdi.Hata peynirli poğaçayı hiç sevmeyen Öykü bile iki taneyi yeyiverdi.

Tabii siz benim kadar şanslı olmayabilirsiniz. Sütünüzün üzerinde kaymak birikmiyor olabilir. O zaman da tereyağı kullanırsınız. Sanırım 100-150 gr yumuşak tereyağı yeterli olacaktır. Hafta sonuna az kaldı, belki siz de bu hafta sonu sevdiklerinize bir süpriz yaparsınız…

MALZEMELER:
1 yumurta
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase kaymak
3.5 -4 su bardağı un
2/3 adet yaş maya
YAPALIM:

  • Ilık şekerli sütün içinde maya eritilir ve biraz kabarması için beklenir.
  • Maya kabarınca içine sıvı yağ, yumurtanın akı ve kaymak konur.
  • Un azar azar ilave edilerek yoğurulur. Biraz yoğurduktan sonra tuz unun içine karıştırılarak konur.
  • Hamur yoğurulan kaptan ayrılmaya başlayınca tezgaha alınıp bir süre daha yoğurulur.
  • Hamurdan eşit büyüklükte bezeler koparılıp yuvarlanır. Sonra her birinin ortasına elin ayası ile bastırılıp çukurlaştırılır.,
  • Ortaya çıkan çukurlara beyaz peynir, maydanoz ve dereotu karıştırılarak konur. İkiye katlanıp uç kısmı yine el ayası ile bastırılarak kapatılır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür, mayalanmaya bırakılır. 1 saat kadar sonra kabarınca önceden ısıtılmış 200 derece, mümkünse fanlı fırında 15 dakika kadar, üzeri kızarana kadar pişirilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir