TARAK TATLISI

   Evet ismini yanlış okumadınız, bu bir tarak tatlısı. Çünkü tarakla yapılıyor, bildiğimiz saç tarağı ile. İlk duyduğum ve gördüğümde bana da tuhaf gelmişti. Ama yaparken hiç de öyle olmuyor, burada tarak tatlımızın o güzel şeklini oluşturmak için harika bir alet haline geliyor. Tabi hiç kullanılmamış olması doğal olarak önemli. Hatta iki kere tatlı yaptıktan sonra bu tarak da tıpkı çatal kaşık gibi bulaşık makinasında yerini aldı artık. 
   Bu tatlıya internette çok fazla rastlamıyorsunuz. Ben de tamamen tesadüf olarak gördüm. Nurselin Mutfağı’na gittikten sonra alışkanlık oldu, o gün neler yapıldı diye hep bakıyordum. Benden 10 gün kadar sonra yine bir Kastamonulu olduğunu görünce neler yaptığına bakayım dedim. Diğerleri bildiğimiz şeyler ama tarak tatlısı diye bir şeyden söz ettiklerini görünce merak ettim. Ayrıntılı olarak tüm tarifi izledim. Oldukça değişik ve görsel olarak da hoşuma gitmişti. Bir gün çarşıda aklıma geldi ve tarak aldım, tabii ki de hiç vakit kaybetmeden deneme yaptım. Un miktarını da sizin için ölçerek koydum, sırf “aldığı kadar” dememek için. Sonuç bir harika oldu. Şerbeti tamamı ile çekti. İçindeki cevizi, üzerindeki bademi ile enfes oldu. Fazla söze gerek yok, deneyin derim.

MALZEMELER:
1 yumurta + 1 yumurta akı
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı Hindistan cevizi
70 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
7-8 çay bardağı un
1 su bardağı ceviz içi
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı badem içi
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
Limon suyu
YAPALIM:

  • Şerbeti için su ve şeker tencereye koyulur, karıştırılarak erimesi sağlanır. Sonra kaynatılır. Göz göz olunca ocaktan alınıp 3-5 damla limon suyu damlatılır ve soğumaya bırakılır.
  • Badem içleri sıcak suya konur ve yumuşayınca kabukları soyulur.
  • Yumurta, yumurta akı ve pudra şekeri çırpma teli ile çırpılır.
  • Yoğurt ve sıvı yağ ilavesi ile çırpmaya devam edilir.
  • İrmik, Hindistan cevizi ve oda ısısında yumuşamış tereyağı konulup un ilavesi ile yoğurulmaya başlanır.
  • Un azar azar eklenirken vanilya ve kabartma tozu da elenerek ilave edilir.
  • Ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde parça koparılır. Elde uzunlamasına yuvarlanır. Kullanılmamış bir saç tarağının üzerinde bastırılarak yassılaştırılır. İrice dövülmüş ceviz içi konularak uçları birleştirilir. Taraktan ayrılarak iki ucu bir araya getirilir ve Yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
  • Tüm hamurun şekil verme işlemi bitince üzerine sürmek için yumurta sarısı ile sıvı yağ karıştırılır, fırça yardımı ile sürülür. Ortasına birer tane soyulmuş badem konur ve ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. 
  • Pişen tatlı fırından alınıp sıcakken üzerine soğumuş şerbet dökülür. Bir gec bekletilirse şerbeti çok daha güzel içecektir. Şerbeti kolay alması için önce her bir tatlının üzerine kaşık kaşık dökülür, sonra kalan şerbetin tamamı tepsiye boşaltılır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir