BULGUR KÖFTELİ ÇORBA

   Havalar ne kadar da soğuk gidiyor. Sabah kalktığımızda dışarıdaki ağaçların dalları toprak sanki üzerine kar yağmışcasına bembeyaz oluyor. Kırağı öğlene doğru biraz ortadan kalkıyor ama memleketimiz hala gündüz bile eksi değerli ısılarda pek kurtulamıyor. İki kat kazakları, pantolonların içine muz çorapları, başımıza şapkaları ve kaşkolları giyme zamanındayız. Eldivensiz ellerimiz bir şey tutamayacak kadar üşüyor. Bu kadar şiddetli soğuk olunca kendini koruyamayanlar ya da bağışıklık sistemi güçlü olmayanlar hemen kendini belli ediyor ve hastalıktan kurtulamıyorlar. İyi beslenmek güçlü olmanın en önemli yanı. Sıcacık bir çorba ile öğünü açmak da en güzeli. 
   Ben çorbalar içinde en çok tarhanayı seviyor ve öneriyorum. İçinde her şey var ve çok besleyici. Yapımı da kolay. Özellikle bugünler de bir gün daha fazla tarhana pişirin. Bugün tarifini vereceğim çorbada bulgur ağırlıklı olarak var ama köftelerin içine toz tarhana da koyuyor ve çorbamızı daha zenginleştiriyoruz. Tablet ya da toz değil, gerçek et suyu da katarsanız tam da bu soğuklara göre bir çorbanız olur. Şimdiden afiyet olsun.

MALZEMELER:

1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı su
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı toz tarhana
Tuz
Karabiber
Nane
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
Sumak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
YAPALIM:

  • Bulguru sıcak su ile ıslayalım ve kabarması için bekleyelim. Suyunu tamamen çekip yumuşayınca içine yumurta, un, tuz, karabiber ve kuru naneyi katalım. Tarhanayı da ekleyelim. Tarhananız eğer biraz iri granüllü ise elekten geçirerek ince kısımlarını koyun. Ama benimkisi gibi zaten gayet toz halinde ise elemenize gerek yoktur. 
  • Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurarak birbirine katın ve sonra elinizi arada bir ıslatarak küçük köfteler yapıp yuvarlayın. Tüm bulguru bitirin.
  • Tencereye biraz sıvı yağ koyup küçük doğranmış soğanı öldürün. İçine salaları ilave edip kavurun. Nohutu ekledikten sonra su ve et suyu karışımını koyun, kaynasın.
  • Çorbanın suyu kaynayınca köfteleri de ekleyin, biraz da kuru nane koyup köfteler pişinceye kadar kaynatın.
  • Çorbayı servis ederken dilerseniz üzerine sumak da ekebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir