EKŞİ MAYALI EKMEK YAPIMI

   Yaptığından zevk almak böyle bir şey sanırım. Uzun zahmetler sonunda hazırladığım maya ile yaptığım ekmeğin her lokmasını büyük bir zevkle yedim. Gerçekten de tam bir mayalı ekmek kıvamında, içi tam pişmiş, harika bir şey oldu.

   Tek kusuru pişirmek için hafta sonunu beklemek, çünkü çok uzun zaman alıyor. Belli aralıklarla yapılması gereken işlemler ve arada beklemeler var. Olsun her saatine, her dakikasına değdi sanırım…

Ekşi mayayı nasıl yaptığımı daha önce anlatmıştım. Artık mayam buzdolabında duruyor ve 4-5 gün arayla besliyorum. Ekmeğimi yapmak için ise ne kadar heyecanlansam da hafta sonunu beklemek zorunda kaldım. Sonunda o gün geldi çatı, sabah ilk işim ekmeğimi yoğurmak oldu. Bunun için mayadan epey bir miktar aldım ve kalanını yine besleyerek dolaba kaldırdım. Dolaptan yeni çıkan mayayı biraz oda ısısında bekletmek gerekiyor. Ne kadar bekleyeceğini deneme yaparak anlayabiliyorsunuz. Mayadan bir tatlı kaşığı kadar alıp oda ısısındaki suyun içine bıraktığınızda batmıyor ve suyun üzerine çıkıp yüzüyorsa mayanız hazırdır. Bunun için bir saat kadar beklemeniz gerekebilir.

Maya hazırsa 100 gr mayayı 100 gr kadar suyun içinde eritin. Sonra yoğurma kabının içine 455 gr un, 50 gr buğday unu, içinde eridiği su ile beraber mayayı ve 225 gr daha su koyarak yoğurun. Daha sonra yoğurma kabının üzerini bir bezle örterek fırına koyun. Fırının tabanına da içinde kaynamış su ile dolu olan bir kabı koyarak fırının kapağını kapatın ve 2 saat mayalanmaya bırakın.

İki saatin sonunda 10 gr tuzu biraz suda eritip hamura katın ve yoğurun, yine fırına koyup yarım saat bekleyin.

Artık hamur hazır, artık katlama işlemleri başlıyor. Elinizi hamurun altına doğru koyup bir miktar hamuru alıp kendinize doğru katlayın. Kabı 90 derece çevirip yine katlayın. Bu şekilde 4 kere katladığınızda hamuru dört bir yandan katlamış olacaksınız. Sonra yarım saat dinlenmeye bırakın, tabi yine fırında.

Bu katlama işlemini yarımşar saat arayla 5 kez yapmak gerekiyor. En son katlamadan sonra artık hamuru alıp tezgahın üzerine koyup üzerini yine bezle örtün ve yarım saat bu şekilde dinlendirin. Yarım saat sonra hamuru unlayarak yuvarlayın, düzgün bir şekil verin ve yarım saat daha dinlensin.

Üzerine örttüğünüz bezi yuvarlak bir kabın içine serin. Hamur yapışmasın diye her tarafını unlayıp tezgahta duran hamuru ters çevirip içine yerleştirin.

Bezin dışarıda kalan uçlarını üzerine kapatın. Bu şekilde 4 saat kadar yine fırında dinlendirin.

Bu arada siz de ekmeği pişireceğiniz kabı hazırlayın. Kapaklı ve fırın ısısına dayanıklı bir kap olması lazım. Döküm tencere olması en ideali ama yoksa da sapları olmayan ya da yanmayan ve kapaklı bir kap olabilir. İçine pişirme kağıdı koyarak pişireceğiz. Ama pişirme kağıdı sert olduğu için ekmekte izler oluşturur. Bu yüzden kestiğimiz pişirme kağıdının her yerini elimizle buruşturuyoruz. 

Fırından hamurumuzu çıkarıp 250 dereceye ısıtıyoruz. İçindeki suyu yeniliyoruz. Yeniden kaynattığımız su ile dolduruyoruz. Pişireceğimiz kabı da fırına koyup ısıtıyoruz. Her şey hazır. Buruşturduğunuz kağıdı hamurun üzerine koyup kabı ters çevirerek hamurun kağıdın üzerine düşmesini sağlıyoruz. 

Sonra da kağıtla birlikte pişireceğimiz tencereye koyuyoruz. Keskin bir bıçakla ekmeğin üzerine kesikler atıyor ve kapağını kapatıp fırına koyuyoruz.

Fırının ısısını 220 dereceye düşürüp ağzı kapalı yarım saat, kapağı açıp yarım saat pişiriyoruz. Ama son 10 dakika mutlaka kontrol edin, bazen üzeri hızla kızarabilir.

Pişen ekmeği çıkarıp ılınmasını sağladıktan sonra artık dilimleyip yiyebilirsiniz. Bu kadar zahmetli bir pişirme işleminden sonra öyle güzel kokan ve üzerine de tereyağı sürülmüş dilimlerin hemen bittiğini görünce siz de inanamayacaksınız.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir