HAŞHAŞLI SARMAL ÇÖREK

    Bir zamanlar mayalı poğaçaları yapmayı beceremezdim, yaptığım poğaçalar pişince taş gibi sertleşirdi. Her seferinde denemeye kalkışır, yapamayınca da mayaya küser ve bir süre ara verirdim. Sonra yine birinde yediğim ya da tarifini görüp beğendiğim poğaçayı yeniden denemeye kalkışır ve yine hüsrana uğrardım. Ta ki yapan birini izleyerek öğrenene kadar. İşte o zaman mayalı poğaça kıvamını anlayabildim. Bana dediğini de hiç unutmadım: Yoğururken hamur yoğurma kabından ayrılmaya başlayınca kıvamı tamam demektir. Meğerse ben unu fazla katıyormuşum. Oldukça ele yapışan bir hamur yapmam gerekiyormuş. Bu zorluğu çekenler için de çoğunlukla mayalı tariflerimde unu ölçmeye çalışıyorum. Ya da burada olduğu gibi acelem var ve ölçmeden yapmışsan bir dahaki sefere ölçerek tarife ekliyorum.

    Artık mayalı poğaçalar yapmayı çok seviyorum. Umarım kıvam konusunda biraz faydam olmuştur. En yakın zamanda un miktarını da ölçerek ekleyeceğim. Gelelim tarife…

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Haşhaş
YAPALIM:

  • Eli yakmayacak kadar ılık sütün içinde toz şeker ve yaş maya eritilir ve biraz kabarmaya bırakılır.
  • Sonra içine ılık su ve sıvı yağ konur.
  • İçine kabartma tozu ve tuz karıştırılmış un azar azar ilave edilir. Tuz direkt olarak mayaya değmemesi gerekir, yoksa kabarmaz.
  • Ele hafif yapışan ve yoğurduğunuz kaptan ayrılmaya başlayan hamur, üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
  • Hamur kabarınca mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. İnce uzun olarak açılır. İçine yağda inceltilmiş haşhaş sürülür. 

  • Yuvarlanır ve bıçakla uzunlamasına ikiye kesilir. 
  • Oluşan iki parça birbirinin etrafında dolanır ve iki ucu bir araya getirilir. Tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar tekrarlanır.
  • Tepside mayalanmaya bırakılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkmış poğaçaların çayın yanında servisi çok güzel olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir