DİLBER DUDAĞI

   Ramazanın son günleri ve bayram ne kadar da hızla gelip geçti ve ben günlerdir blogumun başına oturmaya ve tarif yazmaya bile fırsatım olmadı. Gecikmeli de olsa bayramınızı kutluyor ve daha nice bayramlara, aileniz ve sevdiklerinizle hep birlikte erişmenizi diliyorum.
             
 Bayram tatlımı ilk defa denediğim ve çok başarılı bir tatlı, dilber dudağı olarak yaptım. Tariflerime baktım da şerbetli tatlıyı oldukça az yapıyorum, sanırım sütlü ve diğer tatlılar daha kolay tüketildiği için şerbetli tatlı pek tercih etmiyorum. Ama bayramda tatlımız şerbetli olsa daha iyi olur. Ne de olsa beklentiler bu yönde oluyor. Bazen herkes her gittiği yerde şerbetli tatlı yemekten sıkılmıştır diye soğuk ve daha kolay tüketilebilir tatlılar deniyordum. Ama dediğim gibi, baktım ki şerbetli tarifim az, hem ona da katkısı olsun diye bayram kurallarını bozmadım.
   Ağzımızın tadının hiç bozulmaması dileğiyle tarifi ayrıntısı ile veriyorum.

MALZEMELER:
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
3 yemek kaşığı sirke
1/2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Nişasta
ÜZERİNE:
125 gr tereyağı
1.5-2 su bardağı ceviz
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu
YAPALIM:

  • Önce şerbeti kaynatmamız gerekiyor ki biz tatlıyı yapana kadar soğusun. Bunun için de şeker ile su bir tencereye koyup kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirilir. Şerbetin kıvamını anlamak için ben baş parmağımın üzerine küçük bir damla şerbet damlatarak test ediyorum. Eğer bu damla tırnağınızın üzerinde kalır ve düşmez ise kıvamı olmuştur. Ama dikkat edin, çok küçük bir damla damlatın, yoksa parmağınızı yakabilirsiniz. Kıvamı olan şerbeti ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın.
  • Hamuru yapmak için yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve suyu bir kabın içine alın. Sirkeyi de ilave edin.
  • Un ve kabartma tozunu eleyerek azar azar sıvıların içine ekleyerek yoğurmaya başlayın. Aslında unu koyarken saymıştım ama aradan iki gün geçtiği için tam sayıyı hatırlamıyorum. Sanırım 8-9 çay bardağı kadardı. 
  • Yoğurduğunuz hamuru üzeri örtülü olarak 10 dakika kadar dinlendirin.
  • Dinlenmiş hamuru 16 bezeye ayırın. İlk 8 tanesini un ve nişasta kullanarak tabak büyüklüğünde açın. Yine üzerine bolca nişasta serperek üst üste koyun.
  • Aynı işlemi diğer 8 beze için de yapın.
  • İlk 8  bezeyi tezgaha alıp açabildiğiniz kadar açın. Benim hamurum oklavamın uzunluğu kadar açıldı. Üzerine dövülmüş cevizin yarısını serpin. Sonra da 3 parmak genişliğinde rulo yapın.
  • Bu rulodan dilber dudaklarını keseceğiz. Bunun için de çay bardağının ağzı veya yuvarlak bir kalıpla D şeklinde parçalar kesin. Kestiğiniz D’leri yağlanmış tepsiye dizin. Kalan parçaları da atmayın, onları da başka bir tepsiye yerleştirin.
  • Aynı işlemi diğer 8’li grup için yapın. 
  • Tereyağınızı eritin ve her bir dilber dudağının üzerine yarım yemek kaşığı kadar dökün ve ısınmış fırında kızartın. Fırında kızarırken bütün katları açılıp harika bir görüntü olacaktır.
  • Kızarmış olan dilber dudaklarını 2 dakika bekletip soğumuş şerbeti üzerine dökün ve en az 3-4 saat şerbeti çekmesi için bekleyin. Şerbeti birden dökmeyin, her bir hamurun üzerine kaşıkla ve bıkmadan dökün ki üzeri de şerbeti iyice çeksin. Bu aşamadan sonra tatlınız servise hazırdır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir