KÖFTELİ RULO MANTI

    Köfteyi de mantıyı da değişik şekillerde yemişsinizdir. Bu ikisinin karışımı olan bir yemek. İçinde köfte var ama sunum şekli sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu ile mantıyı andırıyor. O yüzden de böyle bir isim koyma gereği hissettim. 
    Böyle bir gün önceden hazırlanıp işten gelince pişirilen yemekleri seviyorum. Bana büyük kolaylık sağlıyor. İşten yorgun gelince hem güzel hem de zahmetli bir yemeği kolayca pişirmiş oluyorsunuz. Bir de güzel bir sofra hazırladınız mı tamamdır. Yanında yeşilliklerle yapılmış bir salata ile de çok güzel olacaktır.

MALZEMELER:

2 adet yufka
1 yumurta
2 fincan sıvı yağ
300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
Maydanoz
Tuz 
Karabiber
Kimyon
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yeme kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPALIM:
  • Soğanı, patatesi ve havucu rendeleyin. İçine kıyma, tuz, karabiber, kimyon ve ince doğranmış maydanozu katarak yoğurun ve köfte haline getirin.
  • Yufkayı tezgaha serin. Yumurta sarısı ile akını ayırın. Yufkanın dört bir tarafına sıvı yağı sürdükten sonra yufkayı kenarlarından katlayarak büyük bir kare haline getirin.
  • Özellikle ortada köfteyi koyacağımız yere yumurta sarısını, uç kısmına da çırpılmış akını sürün. Ortadaki yumurta sarısı yapıştırıcı görevi görecek ve kestiğimizde köftenin parçalanmasını önleyecek, akı da yufkayı sardığınız zaman ucunu yapıştıracak ve açılmayacaktır.
  • Köftenin yarısını bu büyük kare yufkanın ortasına uzunlamasına rulo halinde yerleştirin.
  • Yufkayı önce köftenin üzerine doğru ikiye katlayın, daha sonra sıkı bir şekilde sarın.
  • Diğer yufkayı da aynı şekilde sardıktan sonra kolay sığması için ikiye kesip streçleyip buzdolabına kaldırın.
  • Buzdolabından en az birkaç saat bekleyen yufkaları çıkarıp iki parmak genişliğinde kesin ve köfteleri yukarı gelecek şekilde pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin. Zamanınız yoksa keskin bir bıçakla hemen de dilimleyebilirsiniz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında, altı kızardıktan sonra tersine çevirerek her iki tarafının pişmesini sağlayın. Bazı fırınlarda altı üstü bir anda kızarabilir. Mutlaka arada sırada kontrol edin.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Tereyağını eritip içinde salça ve naneyi kızdırın. Bunu da yoğurdun üzerine gezdirin ve soğumadan servis edin.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir