GÜN BATIMI PASTASI

    Bu sefer pastamız tamamıyla bana özel bir pasta. Özsüt’ün pasta yarışmasını duyduğumdan beri katılmak istemiştim. İçerik olarak da bahçemizde yetişen bal kabaklarını kullanmayı düşündüm. Bal kabağına en çok yakışacak olan tarçını ve bir de zencefili pandispanyanın içine koydum. İlk denememi iş arkadaşlarım üzerinde yaptım. O gün herkesin fikrini aldım ve üzerine kullandığım çikolatalı ganajı değiştirmemi tavsiye etmişlerdi. Ben de tavsiyelere uyarak krem şantili bir krema yaptım. Bu ikinci denememde pastayı kaplamadan önce buzdolabında biraz bekletmek istedim. İşte o gün pastanın elimden kayıp düşmesi büyük bir  hayal kırıklığı oldu. Yere bulaşmış pasta parçaları umrumda bile değildi. Aynı şeyleri bir daha nasıl yapacağımı düşünüyordum. Tekrar her şeye baştan başladım ve pastayı yeniden yaptım. Bu defa sağ salim fotoğrafını çektim ve yolladım. Sonra uzun bir bekleme süreci başladı. 2 gün önce de ön eleme sonlandı. Maalesef ilk 10’a girmeyi başaramadım. Bu zamana kadar beklettiğim tarifi ben de yayınlamaya karar verdim. Artık bir sonraki yıla diyorum.
PANDİSPANYA MALZEMELERİ:
4 yumurta
4 fincan toz şeker
3 fincan un
1 fincan nişasta
2 yemek kaşığı sıcak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
ARA KREMA:
500 ml süt
4 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı tepeleme un
Vanilya
2 yaprak jelatin veya 1 paket tart jöle
150 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi
BALKABAĞI KREMASI:
300 gr balkabağı
1 su bardağı toz şeker
1 adet Çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
1 paket tart jöle veya 1 adet yaprak jelatin

PANDİSPANYANIN YAPILIŞI:
Yumurtanın akları ve sarıları birbirinden ayrılır. Yumurta sarıları ile toz şekerin yarısı bir kapta çırpılır. Başka bir kapta yumurtanın akları çırpılır. Aklar sertleşmeye başlayınca kalan toz şekerin yarısı ilave edilir. Aklar tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpılmaya devam edilir. Yumurta sarılarına sıcak su ve sıvı yağ ilave edilir, çok fazla çırpılmaz. Köpük kıvamındaki aklardan 1-2 yemek kaşığı dolusu alını fazla söndürmeden sarılara eklenir. Yumurta sarılarının tamamı akların içine konur ve alttan üste doğru akları söndürmeden yedirilir. Un, nişasta, tarçın ve zencefil elenir. Yumurtalı karışıma konularak aynı şekilde karıştırılır. 20 cm. lik kalıbın altına pişirme kağıdı konur, kenarları yağlanıp malzeme içine boşaltılır ve 170 derece fırında ilk 30 dakika hiç fırının kapağını açmadan pişirilir. Pişirme süresi 40-45 dakika sürecektir.
ARA KREMASININ YAPILIŞI:
Süt, 3 yemek kaşığı toz şeker ve 1 vanilya çubuğu ocakta kaynatılır.
Bu arada yumurta sarıları ile 2 yemek kaşığı şeker çırpılır. Daha sonra içine un ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. Çok koyu bir kıvam alacağı için kıvamı açmak amacıyla 2 yemek kaşığı kadar soğuk süt konulur.
İyice kaynama kıvamına gelmiş olan sütten yavaş yavaş bu yumurtalı karışıma konularak karıştırılmaya devam edilir. Yaklaşık sütün yarısını ilave ettikten sonra bu karışım sütün içine tamamen boşaltılıp karıştırılarak pişirilir.
Krema kaynayıp koyulaşınca ocaktan alınır ve daha önce su içinde bekletişmiş jelatin yaprakları ilave edilerek erimesi sağlanır. Eğer jelatin temin edilemezse 1 su bardağı su ile pişirilmiş tart jöle de konulabilir.
En son olarak da limon kabuğu rendesi konulur. Bir tepsi su ile ıslatılıp suyu süzüldükten sonra krema tepsiye dökülür ve yayılır, üzeri streç film ile kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Oda ısısında iyice yumuşamış margarin ile 1 su bardağı pudra şekeri iyice çırpılır. Soğumuş olan kremaya ilave edilir ve iyice çırpılarak pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
BAL KABAĞI KREMASININ YAPILIŞI:
Balkabağı , toz şeker ve 1 su bardağı kadar su ile pişirilir. Pişerken içine çubuk tarçın ve karanfil konur. Eğer vakit müsaitse bir gece önceden dilimlenmiş kabağın üzerine toz şeker dökülerek sulanması sağlanır ve kendi suyu ile pişirilir.
Pişip yumuşayan kabaklar süzülüp ezilerek püre haline getirilir. Sıcakken içine yaprak jelatin konur, ya da pişirilmiş tart jöle ilave edilir.

PASTANIN YAPILIŞI:
Pişen ve soğuyan pandispanya 3 parçaya kesilir.
İlk parça konur ve sütle ıslatılır. Üzerine kremadan sürülür. Balkabağı kreması da sürüldükten sonra ikinci dilim konur.
Yine sütle ıslatılır ve krema sürülür. Daha önce karamelize edilip içine fındık ve badem parçaları koyulup pişirme kağıdı üzerinde soğutulmuş nuga dövülerek küçük parçalar haline getirilir ve kremanın üzerine yayılır.
Son parça pandispanya konur, yine ıslatılır ve kremadan ince bir tabaka halinde sürülür, kenarları kapatılır.
Üzerini süslemek için krem şanti 1 su bardağı sütle çırpılır, içine ben mari eritilmiş 80 gr beyaz çikolata ilave edilir ve karamelize şekerle birlikte, ceviz de kullanılarak süslenir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir