TAVŞAN PASTA

 #yemekfirtinasi 10. gün : Çay’a davetlisiniz. Arkadaşlarınızla bir araya geldiniz, nollluuuurrrr sen …………… tarifini yap da gel dedikleri tarifiniz nedir? Haydi bu sefer bizim için hazırlayın.

     Bu sefer ödevimiz anlaşıldığı üzere arkadaşlarımızdan en çok istek alan tarif. Bu ödevi sorunca pek çok cevap aldım: Kemalpaşalı Muhallebi, Çin Böreği gibi. Ama bir de doğum günü varsa o zaman en çok isteği butik pasta alıyor. Ben de Öykü’ye yerli mallar haftası için bir butik pasta yapacaktım. Tam da denk geldi ve böylece butik pastalarımdan birini paylaşmak istedim. Yine de onlara dün Kemalpaşalı muhallebi yapıp getirdim, cumartesi toplantımıza da Çin böreği yapıp götüreceğim. İşte butik pastamız:


    Öykü’nün isteği ile pastanın pandispanyası da ara kreması da kakaolu oldu. Her ikisinin de tarifleri burada :

KAKAOLU PANDİSPANYA MALZEMELERİ:

4 yumurta
4 fincan toz şeker (Türk Kahvesi fincanı)
3 fincandan 1 yemek kaşığı eksik un
1 fincan nişasta
Vanilya
2 yemek kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kayar su
2 yemek kaşığı süt
YAPALIM:
  • Yumurtaların akları ve sarıları birbirinden ayrılır. Akları cam bir kasede mikserle çırpılır. Biraz katılaşmaya başlayınca 1 fincan toz şekeri yavaş yavaş ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. Tıraş köpüğü kıvamı alıncaya kadar ya da kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelene kadar çırpılır.
  • Yumurta sarıları başka bir kasede kalan şekerle birlikte beyazlaşıncaya kadar vanilya ile birlikte çırpılır.
  • Yumurta sarılarının içine sıvı yağ, süt ve kaynar su koyup çok fazla çırpılmaz.
  • Sıra geldi sarılarla beyazları karıştırmaya. Önce yumurta aklarında 1-2 kaşık alınıp sarıların içinde karıştırılır, sonra bu karışımın tamamı akların içine konur ve aşağıdan yukarı doğru aklar sönmeden karıştırılır.
  • Bu karışımın içine kabartma tozu ile elenmiş un konur, yine aşağıdan yukarı, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde karıştırılır. 
  • Yağlanmış 22 cm.lik kalıba boşaltılır ve 160 derece fırında 30-40 dakika pişirilir. Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilir. Ben pişirmek için yuvarlak ayarlanabilir çember kalıp kullandım. Altını pişirme kağıdı ile çevreledim. Kenarlarını da yağladım. Böylece kalıptan çok kolay çıktı. 
  • Pişen pandispanya soğuması için bir kenara alınır. Eğer vaktiniz müsaitse bir gün sonra katları kesilir.
KAKAOLU PASTA KREMASI MALZEMELERİ:
2 yumurta sarısı
750 ml süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
5-6 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 paket tart jöle
50 gr margarin
YAPALIM:
  • Un, nişasta, kakao, yumurta sarısı ve toz şeker derince bir kapta karıştırılır. İçine azar azar süt ilave edilir.
  • Topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynayınca ocaktan alınıp margarin konur ve eriyene kadar karıştırılır.
  • Tart jöle üzerindeki tarife göre pişirilip kremaya ilave edilir.
  • Bir tepsi su ile ıslatılıp üzerine krema dökülüp yayılır. Üzeri kurumaması için streç örtülür. Böylece pandispanya pişene kadar krema soğuyup sürülebilir hale gelecektir.
    Pandispanya piştikten ve soğuduktan sonra 3 parçaya kesildi. Aralarına ara kreması sürüldü. Üzeri ganaj ile kaplandı ve soğuması için buzdolabına kaldırıldı. Daha sonra tavşan kalıbı çıkarılıp kulakları ve başı yapıldı. Kenar süsleri için yuvarları Öykü ile yaptık. En son üzeri şeker hamuru ile kaplanıp şekillerimizi yerleştirdik ve ortaya bu şirin pasta çıktı. Bu sene yerli mallar haftası etkinliğimiz de böylece sona erdi.

1 Yorum

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir