ELMALI MİLFÖY

#yemekfirtinasi’nda 5. gündeyiz. Ödevimiz: Son dakika lezzetleri Telefon çaldı, 1 saate misafiriniz gelecek. Yemek yedik çaya geliyoruz bir şey hazırlama dediler. Kurtarıcı çay eşlikçiniz nedir? Şipşak lezzetlerinizi görelim.
    Bugün tarifimizdeki amaç hızlı ve kolay bir şeyler yapmak. Böyle olunca aklıma hemen milföy geldi. Milföylerden 3 çeşit tarif yapıverdim. Daha önce de erikli milföyler yapmıştım. Tatlı olan elmalı tarifi de ayrıntısıyla yazdım. Aslında diğerleri de gayet kolay. Birinin içine tahin ve ceviz koydum, diğerine de kaşar. Yani onlar tuzlu oldu. 

Yemek fırtınamızdaki senaryoda çaya misafirimiz geliyor. Tabi sadece bunları yapıp önlerine koyamam. Verilen 1 saatlik zaman diliminde elmalı milföy yapmışsam onlar pişerken bu sefer de tuzlu bir kek çırparım. Onu da fırına verirken hala zamanım kalmışsa salata yaparım. Evde makarna varsa hemen onun içine bir şeyler katarım. Pilav varsa da olur. Hiç biri yoksa biraz da zamanım kaldıysa kısır bile yapabilirim. Ya da her zaman kurtarıcım derin dondurucudur. Şu anda bile dondurucumda çin böreği ve içli köfte hatta fellah köftesi bile var. Çünkü eşim de benim kolayca misafir ağırladığımı bildiğinden böyle ani misafirlere çok alışığımdır. Hatta bırakın çayı aniden yemeğe bile gelebilirler. Kastamonu’da hiç haber vermeden gelenler de olur. Ama herkes birbirini elinden geldiğince ağırlar. Misafire yemek yedirmeden göndermezler. Köylerde bir sofra hazırlarlar tahmin edemezsiniz.Hiç bir şey bulamazlarsa sofraya yoğurt, pekmez, kızarmış köy ekmeği, turşu, peynir, domates çıkarırlar. Yine de bir sofra olur mutlaka. Hatta inanmayacaksınız ama bir bakarsınız hamuru yoğurup etli ekmek yapmaya bile başlamışlar. Ben de 20 senedir buradayım ve Kastamonu gelini olarak misafir ağırlamayı epeyce öğrendim. Böyle geleneklerimiz hiçbir zaman kaybolmamalı. Zaten önemli olan sofrayı en iyi şeylerle donatmak değil, misafiri güler yüzle karşılamak. Her şeyden önemlisi bu…
kolay ve hızlı tarif

MALZEMELER:
4 çift milföy hamuru
2 adet elma
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Pudra şekeri
YAPALIM:

  • Her bir çift milföy hamurunu uzunlamasına 3 eşit parçaya ayırın. Yani her bir hamurdan 4 uzun şeridiniz olsun. 
  • Elmaların çekirdeklerini çıkarıp ince dilimleyin ve tavada üzerine toz şeker serptikten sonra pişirin. Pişmeye yakın üzerine tarçın serpin. 
  • Her bir şeridin üzerine erik dilimlerinden, sık olmayacak şekilde yerleştirin.
  • Fazla sıkı olmayacak şekilde hamurları rulo yapın. En son ucunu hafif ıslatarak yapıştırın.
  • Ruloları pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis edin.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir