TAHİNLİ KATMER

     Kahvaltıda değişik bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Hem de tahinli, besleyici. Ben her zaman için kahvaltıda tahinin tüketilmesinden yanayım. Sadece çocuklar için değil tüm aile bireyleri için faydalı bir besin tahin. Hücrelerin yenilenmesine faydası var. Çok iyi bir protein kaynağı, en az biftek kadar protein içeriyor. İdrar söktürücü ve kansere karşı koruyucu etkileri olduğu söyleniyor. Kalsiyum kaynağı olduğu için de kemik erimesini önlüyor.
     Özellikle şimdi soğuklar başlamışken, kış geliyorken, kendimizi enfeksiyonlara karşı korumak ve bağışıklığımızı güçlendirmek için de tahin tüketmeliyiz. Ama tahinin tadının beğenilmemesi onun az tüketilmesine yol açabilir. O yüzden de tadını tatlı bir şeylerle değiştirebiliriz. Bu amaçla en çok kullanılan da pekmezdir. Adeta tahin-pekmez ikilisi ayrılmaz bir ikilidir. Bu konuda yeni keşfettiğim bir tat da incir. Bir arkadaşım incir tatlısı getirmişti ve tahinle iyi gideceğini söylemişti. Gerçekten de öyle oldu, üzerine biraz tahin gezdirilmiş incir de harika bir tatlı oluyor. Çocuklarım küçükken, daha henüz okula beslenme taşıyorlarken öğretmenleri benden beslenme için haftalık menü hazırlamamı isterlerdi. O zaman mutlaka haftanın bir gününe tahin helvası koyardım. Çocuklar bundan pek hoşlanmazlardı ama yararlarını bilselerdi öyle düşünmezlerdi sanırım.
     Bu da içinde hem maya hem de tahin bulunduran bir yiyecek. Tahinin tadı da öyle çok fazla hissedilmiyor. Kahvaltı için ideal bence.

MALZEMELER:
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
Tuz
2-3 su bardağı un
1 çay bardağı tahin
YAPALIM:

  • Süt ılıştırılıp şeker ve maya karıştırılır. Bazıları kuru mayayı hiç eritmeden direkt olarak katıyorlar ama ben onu da yaş maya gibi sütün içinde eritip hatta biraz bekleyip kabarmasını sağladıktan sonra diğer malzemeleri ekliyorum.
  • Yoğurt ve 1 çay bardağı sıvı yağ da karıştırılır.
  • Elenmiş un tuzla birlikte azar azar ilave edilerek yoğurulur. Hamur yoğurduğunuz kaptan ayrılmaya başlayınca yoğurma işlemine son verilir ve hamurun üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Merdane ile açılıp inceltilir. Arasına tahin sürülür, arzuya göre biraz toz şeker serpilir. Hamur yuvarlanarak rulo yapılır. Kendi etrafında spiral gibi sarılıp merdaneyle bir kez daha üzerinden yuvarlanır.
  • Hamurun diğer parçaları da aynı şekilde katmer haline getirilir. 
  • Tava çok az yağla yağlanıp kızdırılır ve hazırlanan katmer önlü arkalı pişirilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir