SODALI BÖREK

Hayırlı bayramlar…
Bu bayram ve 9 günlük tatil nasıl da hızla geçiyor. Bugün yarın derken çok uzun zamandır tariflerimi yazamadım. Çünkü vaktim olmadı. Çok uğraşları olan bir bayram kurban bayramı. Öncelikli olarak temizlik sonra da kurban kesimi, onun parçalanması, dağıtılması, pişirilmesi derken günler su gibi akıp gidiyor. Tatilin yarısında çoğu geçti bile. Ama bugün sabahtan itibaren bir şeyler yazmaya kararlıydım. Saat 18.37 itibarıyla da kararımı yerine getirmiş bulunmaktayım. 
Bugün bayramın en soğuk günü olmasına rağmen mangalımızı da yaktık. Bir kısım etleri de bu şekilde tükettik. Çoğunu da dağıttık. Şimdi pişmiş diğer etleri de yersek kurban işini bitirmiş oluyoruz. 
Tariflerim o kadar çok birikti ki ancak sondan başa doğru yazarsam toparlayabileceğim sanırım. Sadece fotoğrafları çekip bıraktım. Şimdi işin en zor kısmı düzenlemesindeyim. Haydi bakalım hepimize kolay gelsin. 

MALZEMELER:
6 adet yufka
1 adet soda
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
200 gr. beyaz peynir
Maydanoz
Karabiber
Nane
Kırmızı biber
Susam
YAPALIM:

  • Bu malzemelerle 2 adet kare böreğimiz olacak. Önce içini hazırlamak için beyaz peyir ufalanıp içine ince kıyılmış maydanoz konur. Karabiber, nane ve kırmızı biber ile karıştırılır.
  • Daha sonra soda ile sıvı yağ karıştırılır. İlk kareyi oluşturmak için birinci yufka serilir, üzerine bu karışımdan sürülür. Üzerine ikinci yufka serilip yine karışım sürülür ve 3. yufka üzerine yeniden serilir.
  • Hazırladığımız iç malzemesinin yarısı yufkaya yayılır.
  • Yufkaları büyük bir zarf şeklinde kapatmak için önce yukarıdaki ve aşağıdaki parça ortaya doğru kapatılır.
  • Karışımdan biraz sürdükten sonra sağdaki ve soldaki parça da ortaya doğru katlanır. Böylece büyük bir kare elde edilir.
  • Yumurtanın sarısına 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip karıştırıldıktan sonra yarısı böreğin üzerine sürülür.
  • Kare şeklindeki börek tepsiye yerleştirilip bıçakla önce + şeklinde 4’e bölünür, sonra her bir parça çarpı şeklinde tekrar 4’e bölünür. 
  • Aynı işlem diğer 3 yufka için de yapıldıktan sonra üzerine susam serpilerek 170 derecelik fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir