MERCİMEKLİ KÜLAH BÖREĞİ

     Hayırlı Ramazanlar… Ramazan ayının başlaması ile birlikte bir ay sürecek tatlı telaşları da beraberinde getirecek. Bu sene aç olarak geçireceğimiz süre oldukça uzun. Bu yüzden sahurda mümkün olduğunca tok tutan besinleri tercih etmemiz gerekiyor. Susuzluğumuz da bir o kadar uzun olacak tabi. Bu sefer de iftarda susuzluğumuzu hemen gidermek isteyeceğiz. Bütün bunlara hazırlıklı olmamız lazım.

     Biz annelerin bu Ramazanda işleri hem kolay hem de zor. İftarla sahur arası süre kısalınca sahur hazırlıklarını acaba hiç yatmadan mı yapsak diye düşünmeye başladık. Eğer hemen uyumayı başarabilirsek uykumuzu alarak işe gidebileceğiz. Ama iftar sofrası hazırlamak önceki yıllara göre çok kolay. Çünkü iş çıkışından sonra bile yeterince vakit var. Hazırlıkların bir kısmını da akşamdan yaparsak yetiştirmemeye imkan yok.  
     Bugün için hazırda bekleyen poğaça tariflerim vardı ama Ramazan için bir börek tarifi vereyim dedim. Hani şu benim günümde buzlukta unuttuğum böreğin tarifi. Çıtır çıtır çok güzel bir börek oldu. Elinizi çabuk tutarsanız akşama yetiştirirsiniz.
Bereketli, sohbeti bol, sevgi dolu sofralara inşallah.
MALZEMELER:
5 yufka
1 yumurta
250 gr kıyma
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket margarin
1 çay bardağı su
Tuz
Karabiber
YAPALIM:
  • Mercimeği birkaç saat ıslatın ve sonra haşlayıp suyunu süzün, bir kenarda beklesin.
  • İçini hazırlamak için sıvı yağını tavaya alıp kızdırın. Yemeklik doğranmış soğanı ve sivri biberi ekleyip kavurun. Biraz rengi değişince kıymayı da ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıyma pişince ocağın altını kapatıp içine haşlanmış mercimeği ve baharatları ekleyin.
  • Yufkaların arasına sürmek için margarin ya da tereyağını eritin ve içine suyu karıştırın.
  • İlk yufkayı serin su ve yağ karışımı ile her yerini yağlayın, üzerine diğer yufkayı serin ve aynı işlemi yapın. 5 yufkayı da aynı şekilde üst üste yağlayarak serin. 
  • Son yufkayı da serip yağladıktan sonra 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tekrar 2 parçaya kesin. Böylece 8 adet büyük üçgen parça olsun.
  • Hazırlanan kıymalı mercimekli içi geniş tarafına koyup kenarlarını kapatmadan sarın. Bu uzun parçayı verev olarak ikiye kesin. Artık 16 adet külaha benzer şekilde böreğiniz olacaktır.
  • Börekleri yağlanmış tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağını karıştırıp sürün. İsterseniz yumurta sürmeden önce derin dondurucuya kaldırıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
  • 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirin ve sıcak sıcak servis edin. Afiyetle…

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir