ÇİLEK REÇELİ

     Cuma günü pazara gittiğimde mis gibi çilek kokusunu duydum ve reçel yapma zamanı gelmiş diye düşündüm. Eve gelir gelmez çilekleri yıkayıp şekerledim. Eğer şekerlemesem o güzel kokuyu duyanlar çileklerimi bitiriverirlerdi. Halbuki akşamüstü onlara yemek için bahçeden yeni toplanmış çileklerimiz geldi. Reçelin yanındaki çilekler onlar. Onları da reçel yapmaya kıyamıyorum. Yine pazarda böyle güzel çilek bulursam sanırım bir kilo daha reçel yaparım.

MALZEMELER:
1 kg çilek
5-6 su bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı limon suyu
YAPALIM:

  • Çilekler ayıklanıp toprağı temizlenene kadar yıkanır.
  • Reçeli kaynatacağınız tencereye alınarak üzerine kat kat toz şeker serpilir. Kapağı kapatılarak 5-6 saat ya da bir gece bekletilir.
  • Bu aşamadan sonra çilekler suyunu salmış vaziyette olacaklardır. Üzerine su ilavesi yapmadan kaynatmaya başlanır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır ve arada bir üzerinde biriken köpükler alınarak kaynatılmaya devam edilir.
  • Koyulaşmaya başlayınca kıvamını kontrol etmek için suyundan bir yemek kaşığı kadar ayrı bir tabağa alınıp soğutulur. 5 dakika sonra soğuyan reçelin kıvamı kontrol edilir. Ekmeğinize sürdüğünüzde üzerinize damlamayacak kadar koyu olmalıdır. Çok da koyu yaparsanız hemen şekerlenecektir. Bu yüzden kaynarken sık sık kontrol edin.
  • Kıvamı istenilen seviyeye geldiğinde limon suyunu koyup 1-2 dakika daha kaynatın, daha sonra  kavanoza boşaltıp hatta sıcakken ağzını sıkıca kapatın. Böylece daha uzun süre dayanmasını da sağlayabilirsiniz. Yine de siz ilk olarak bu kavanozdaki reçeli tüketin, çünkü çilek reçeli çabuk bozulan bir reçeldir, hemen küfleniverir. Yoksa bütün emekleriniz boşa gider.

2 Yorum

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir