AYŞE’NİN YAĞMURLU GÜNÜ

     Okullar tatil oluyor, herkes izin zamanlarını ayarlamaya başladı. Her yıl olduğu gibi izinler başlamadan günümüzü bitirmemiz gerekiyor. Herkesin misafir alma zamanları değişiyor ama bizim başlangıcımız ve sonumuz hiç değişmiyor. Her yıl açılışı Vildan’la yapıyor, benim bahçede de kapatıyoruz. Geçen yıldan ağzım yandığı için bu yıl devamlı meteoroloji ile irtibat halindeyim. Geçen yıl yine haziran ayında yapmama rağmen öyle bir yağmur yağmıştı ki evden dışarı çıkamamıştık. Hava durumunu takip etmesem bu yıl da aynı şey olacaktı. Önceden 15 Haziran diye belirlediğimiz gün devamlı sağanak yağışlı gözükmeye başlayınca ben d işimi garantiye almak için Ayşe’nin günü ile değiştim. İyi ki de öyle yapmışım. Ne kasvetli bir gündü. Aslında sabah hava biraz iyi gibiydi. Öğlene doğru bulutlar toplanmaya başladı.Hazırlanıp yola koyuldum. Kapıdan içeri girdikten 5-10 dakika sonra bir yağmur başladı, ben böylesini görmedim. Yaz yağmuru falan değil, tipik “bardaktan boşanırcasına yağan yağmur”. Hiç durmadan ve biraz azalıp çoğalarak gün boyunca yağdı. Sanki doğu Karadeniz’de gibiydik. Kapkara bulutlar, şimşekler, gök gürültüsü… Ayşe de o gün elini biraz bol tutmuş, tamı tamına 12 çeşit vardı sofada! Yedikçe, havanın da ağırlığıyla hepimizin uykusu geldi. Bıraksalar bir kenarda kıvrılıp uyuyacaktık. İşte o bol kalorili, geniş mi geniş çeşitli günden seçmeler:

Çeşit sayısı çok fazla olduğu için çeşitlerin bir kısmı sofraya sığamayıp konsolun önüne dizilmişti. Bu sayede biz de öncelikli olarak salatalardan başladık.
   On iki çeşit olunca salata bile birkaç çeşit oluyor tabii. İlk salatamız enginarlı yoğurtlu salata. Biraz kereviz salatasını andırıyor. Kereviz tadını sevmeyenler için iyi bir seçenek bence. Günlerd sarımsaklı ve hafif bir salata aranıyor zaten. Bu da tam ona uygun işte.
    Görünüşü fasulye salatasına benziyor değil mi? Fasulye salatasından tek farkı tahinli olması. Bizce tahin olmasa da olurdu.
     Bu zeytinli kabak dolmasını da salataların arasına kattım. Sebzeli bir seçenek olduğu için sanırım. Kabakların içinde yeşil zeytinli bir karışım var, üzerinde de kaşar peyniri tabii. Hemen yanındaki de acuka. Ama tam bir acılı acuka. Tek başına yemek zor oluyor diye ya poğaçanın içine sürdük, ya da benim gibi salataların içine karıştırdık. Salatayla, hele fasulye salatası ile çok güzel oldu.
     Sevgili Ayşe bu kadar salatanın yanına bir de kısır sıkıştırmıştı. Kısırın içinde farklı olarak haşlanmış mısır da vardı. Değişik bir tarz olmuştu.
     Çaylar bir doldu bir boşaldı. Kaç demlik çay bitirdik bilemiyorum. Ev sahibini yormayalım diye fincanla içtik ama yine de çaylar su gibi aktı gitti.
     Sonunda salatalar bitti. Bu görünen poğaça peynirli ve 3 kabartma tozu ile yapılmış. Yumuşacık ve çok güzel. Acukayı arasına sürünce de gayet güzel oluyor.
     Hemen yanındaki çizkek…
    Onun yanındaki tatlı da hem hafif, hem biraz şıralı, hem de sütlü bir tatlı. Tel kadayıfla hazırlanmış bir keki var ve çok lezzetli., üzeri krem anti ve hindistan cevizi ile süslenmiş. Denemeye değer.
      Bu da yufkalı gül böreğimiz…
     Bu truffle’lar benim için süslenmiş. Fotoğraf çekimleri için özel olarak hazırlanmış. Ayşecik truffle yapmakla kalmamış lokumlar ve kurdelelerle de bir güzel  süslemiş. Bir lokmalık , küçücük olması iyi oldu. O kadar tatlının yanında fazla yiyemezdik çünkü. 
  Bu da kırık rulo pastamız 🙂 Olanları söylediğimiz gibi olamayanları da söylememiz gerekiyor doğal olarak. Rulo pastayı rulo yapmakta geciktiği için bir tarafından kırılmış. Ama merak etmeyin, içindeki elmalarla birlikte güzel ve leziz bir pasta olmuş.
     Son olarak pestile benzettiğimiz cevizli kakaolu krep sarma. İçindeki baldan diye tahmin ettiğimiz bir sertlik vardı ama bu da daha çok pestile benzemesine yol açıyordu. Yine kalorisi boldu. 
     Zaten kalori hesaplayacak olsak 2 günlük yiyecek vardı sofrada. Emeği geçenlerin, yapanların eline sağlık. Bize de afiyet oldu. Şimdi hafta sonunda benim günüm var. Kapanışı yapıyorum. Beklentileri karşılayabilecek miyim bilmiyorum. Az ve öz mü olsa acaba? Yoksa Allah ne verdiyse, aklıma ne geldiyse yapsam mı? Takip edenlere ufak tefek mönü tüyoları verebilirim. Sonuçlar hafta sonuna saklı…

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir