EKMEK KADAYIFI

   

     Bu güzel ekmek kadayıfı yine Hacer’in mutfağında yapıldı. Hiç bilmediği bir yemeği tarifle yapmak, yapıp da güzel yapmak yetenek işi sanırım.
     Kastamonulular ekmek kadayıfını pek bilmezler. Ben de ancak ramazan günlerinde marketlerde bulabilirdim. Cihangir Bey tamamen tesadüf eseri kadayıfı bulunca “hadi yapalım” dedi. Sırf kadayıf yapmak için kaymak arayıp buldu. Tarifini de kadayıfı satan yufkacıdan almış. Tarif biraz eksikti ama tamamlandı.
     Normal büyüklükte bir kadayıftı gelen. Yufkacı 2 kg. şeker yeter diye söylemiş ama 2.5 kg. şeker ile 2.5 kg. su anca denk geldi.
     Malzeme temini kadar yapımında da Cihangir Bey’in epey katkısı oldu. Hacer’le birlikte yaptılar. İlk önce kadayıf genişçe bir tepsiye konuldu. Siz de yaklaşık 1.5 katı büyüyeceğini ve kenarlardan şerbeti almak için yer kalması gerektiğini düşünerek bir tepsiye yerleştirin.

     Su ve toz şeker bir tencereye koyup kaynatıldı ve şekerleşmesin diye yarım limon sıkıldı. Sıcak şerbet tepsinin içindeki kadayıfın üzerine gezdirilerek döküldü. Tepsi bir ocağa yerleştirilip altı kısıldı. Kısık ateşte, tepsi devamlı çevrilerek ve kenardaki şerbet kadayıfın üzerine dökülerek pişirildi. Amacımız kadayıfın her tarafının eşit miktarda şerbetle ıslanması. Pişirme işlemi yaklaşık 45-50 dakika sürecektir. Sıcak şerbetle her tarafı düzgün bir şekilde yumuşayıp büyüyen kadayıf arda bir çatal batırılarak sert olan yerleri tesbit edilir ki şerbet dökme işlemi o kısımlara daha çok uygulanır. Şerbet miktarı azaldıkça dikkatli olunmalıdır, çünkü dibi tutabilir.
     Şerbeti iyice içip yumuşayan kadayıf ocağın üzerinden alınarak soğumaya bırakılır. Servis etmek için iyice soğumasını bekleyin, o zaman daha güzel olacaktır. Servis ederken de kaymak kullanırsanız daha iyi olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir