MISIR EKMEĞİ

 
  Yazın İnebolu’dan mısır unu almıştım. Gerçek, halis mısır unu. Öyle çarşıda satılan un gibi incecik tatsız, tuzsuz değil; hafif granüllü, köylülerin kendi ürettiği, pazarda sattığı mısır unu. Şimdi nasıl pişmanım daha fazla almadığıma. Ama alışık olduğum bir malzeme değil. Sadece denerim diye düşünmüştüm. Hatta aynı kadından kırık mısır da almıştım, o hala duruyor. Onu da bir gün Nurdan’a çorba yaptırıp mısır çorbasını da öğreneceğim. Yörelerin yemeklerini kendi insanlarından öğrenmek daha iyi oluyor.
     Gelelim benim mısır ekmeğine. Aynen mısır keki gibiydi. Sıcak sıcak daha güzeldi. Evde ekmeğin bitmesi bahane oldu. Mayalı  olmadığı için bekleme derdi de yok. İşten sonraya, yemekten önceye yetişiverdi. İlk işim İnebolu’ya gider gitmez yeniden o kadını bulup mısır unu almak olacak.
    Tarifim bizzat Samsun onayından geçmiştir. Bilginize…

MALZEMELER:
1 yumurta
200 ml süt
200 ml sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı un
4 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı kaynar su
1 paket kabartma tozu

YAPALIM:

  •  Önce suyu kaynatın, hazırda beklesin.
  • Yumurta , süt ve sıvı yağı çırpın. Toz şeker ve tuzu ekleyin.
  • Kabartma tozu ile karıştırılmış unu ekleyin. Ardından mısır ununu katın. Bu durumda oldukça katı bir hamurunuz olacak.
  • Malzemeler karışınca kaynattığınız suyu katın ve iyice karıştırın. Bu durumda hamurun kıvamı biraz açılacak ama yine de kek gibi bir hamur olmayacak. Cıvık kıvamlı bir ekmek hamurunuz olacak.
  • Kalıbınızı yağlayıp dibine un serpin. Ben ekmekler için baton kek kalıbını kullanıyorum. Hamuru kalıba boşaltıp üzerini düzeltin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında 35- 40 dakika pişirin. Biraz ılınınca kalıptan çıkarın. Afiyetle yiyin…

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir