TİRAMİSU – Tamamıyla Ev yapımı

Nescafe kokusuyla başladım, kakao kokusuyla bitirdim. Aradaki hikaye mi, işte burada.

Aslında hafta içindeki ikinci Tiramisu denemem bu. İlki mi, oldu ama tam istediğim gibi değildi. Peki, bu ilk Tiramisu denemelerim mi? Hayır tabii ki. İlk gerçek Tiramisu denemelerim.

Yıllardır Tiramisu yaparım, hazır kekle, kremasını pişirerek, labne peynir kullanarak. Son zamanlarda bir de farkettim ki İtalyanların gerçek Tiramisu’su böyle değilmiş. Hatta internette yaptığım araştırma sonucu beğendiğim tarifi bir kağıda yazmıştım. Bu tarifi sonradan okuduğumda ilk önce yanlış yazdığımı sandım. Çünkü tarifte pişirilme yoktu. Zaten yabancı bir siteden çevirmişim, herhalde yanlışlık oldu dedim. Meğerse ki doğruymuş. İtalyanlar Tiramisu kremasını pişirmiyorlarmış. İkinci bir fark da peynirdeydi. Israrla Mascarpone peyniri kullanıyorlardı. Az buz araştırma yapmadım nereden bulurum diye. Büyük bir marketin 3M’sinde varmış. Gel gör ki burada yok. Yine de bir umut, aradım bulurum diye. Ama yok. O zaman araştırmaya internette devam ettim. Aynen benim gibi Tiramisu hikayesi yazan birinden ev yapımı Mascarpone hikayesi okudum. Bir taraftan da korkuyorum, şeker hamuru yapımı gibi gibi zor mu olacak diye. Hiç de öyle olmadı, biraz zamanımı aldı ama kolaydı. Hem söylendiğine göre böylesi çok daha ucuz da oluyormuş.

Bir günlük bu ilginç peynir yapımı olayından sonra tarifi uyguladım. Heyecanla yarınki tadım sonuçlarını bekliyorum. Olduysa ne ala. Bu yazdıklarımı hemen yayınlayacağım. Hem de gururla:İtalyan usulü Türk yapımı Tiramisu diye. Hem de neyin yanında servis edilecek biliyor musunuz? Kastamonu usulü Banduma’nın yanında. İlginç bir menü olacak…

   

Bütün bunları yaptım, ikram ettim, arkasından da yazdım ve yayınladım ama akşam aklıma bir şey geldi. Eleştirileri hiç unutmam. Nurdan yukarıdaki Tiramisu için ” bekleyince biraz akışkanlığı artıyor ” demişti. Bunun için çare düşünüp duruyordum, o an aklıma geliverdi. Böylece aynı hafta içinde 3. Tiramisu denemesini de yapmaya karar verdim. Hem kıvamı biraz artacak hem de lezzeti hiç değişmeyecekti. Cevabı tart jöleydi. Hemen o akşamdan yine Mascarpone peyniri yaptım. Ertesi gün tarifi tart jöleyle denedim. Ve… Bu sabah da hemen tadına ve kıvamına baktım, oldu işte! Gerçek Tiramisu tadıyla Hayatın Kıvamı tuttu…

 

MALZEMELER:

3 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
2-2.5 su bardağı su
2-2.5 yemek kaşığı nescafe
3 yemek kaşığı toz şeker
350 gr. mascarpone peyniri
20 kedi dili
2 tatlı kaşığı kakao
1 paket tart jöle
MASCARPONE PEYNİRİ MALZEMELERİ:
3 kutu krema
2 yemek kaşığı limon suyu

YAPALIM:

  • Bir gün öncesinden peynir yapımı ile başlıyoruz.
  • Kremaları bir kabın içerisine boşaltıp kaynama sıcaklığına kadar ısıtılır, sonra ocağın altı kapatılıp limon suyu karıştırılır ve tencerenin kapağının altına bir havlu koyup demlenmeye bırakılır. 
  • 3-4 saat sonra tencere kapağındaki havlu alınıp buzdolabına kaldırılır. 
  • 12 saat buzdolabında bekledikten sonra tülbente koyulan peynir bir yere asılarak süzülmesi sağlanır.
  • Sabah süzmeye bıraktığınız peynir akşam tiramisu için hazırdır.
  • Tiramisuyu yapmadan önce kedi dillerini ıslatmak için kahve hazırlanır. Su kaynatılır, içine nescafe ve 3 yemek kaşığı toz şeker konularak kahve hazırlanır ve soğumaya bırakılır.
  • Tiramisuyu yapmak için hazırladığımız peynir mikserle çırpılarak yumuşak tereyağı kıvamına getirilir.
  • Yumurtaların sarıları aklarından ayrılır, farklı kaplara konur.
  • Aklar şekerin yarısıyla ve tuzla birlikte çırpılır. Traş köpüğü kıvamına gelmesi gerekir.
 
  • Yumurta sarıları kalan şekerle iyice çırpılır. 
  • Yumurta sarılarına peynir ilave edilip yine mikserle çırpılır.
  • İşte buradan sonrası benim kıvam arttırmak amacıyla yaptığım bir değişiklik. 1 paket tart jölesi 2 çay bardağı su ile pişirilir. Tamamı bu peynirli karışımın içine eklenerek yine mikserle karıştırılır. Su ile pişirilen jölenin tat açısından hiç bir katkısı olmayacaktır.
  • Daha sonra yumurta akları 3 seferde konularak yavaş yavaş karıştırılır. Akların sönmemesine dikkat edilir.
  • Kedi dillerinin 10 tanesi önceden hazırlayıp soğuttuğumuz kahve ile ıslatılarak bir borcama sıkıca, boşluk bırakmayacak şekilde dizilir.
  • Üzerine hazırladığımız kremanın yarısı sürülür.
  • Kalan kedi dilleri aynı şekilde dizilir, kalan krema sürülür.
  • Üzerinde hiç boşluk kalmayacak şekilde çay süzgeci ile kakao serpilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir