MAYALI POĞAÇA

     Ben kendim de mayalı tarifleri çok uzun bir süre yapamadım. Ya çok sert olurdu, ya da yayılıverirdi. Ben de kolayıma gittiği için kabartma tozlu tarifleri özellikle seçerdim. Ta ki Hacer’den uygulamalı olarak yapılışını öğrenene kadar.
     Pazar günü kızımla Ankara’ya gidecektim. Kendimize yolluk yapayım dedim. Benim gibi bir türlü mayalı poğaçaların kıvamını tutturamayanları da düşünüp koyduğum unu ölçerek yaptım. İşte o poğaça:

MALZEMELER:
1 ölçü ılık süt
Yarı ölçü sıvı yağ
Ölçüye göre 1 veya 2 yumurta
2.5 ölçü un
1 paket yaş maya
Tuz
YAPALIM:

  • Herkes farklı miktarlarda yapmak isteyebilir. Onun için başta kendinize bir ölü seçin ve her malzemeyi bununla ölçün.
  • Sütü aynen yoğurt mayalar gibi elimizi yakmayacak kadar ılıştırıyoruz. İçinde yaş mayayı eritiyoruz ve biraz kabarmasını bekliyoruz.

  • Kabarmayı görünce içine sıvı yağı ve yumurtayı ekliyoruz. Ölçümüz çay bardağı veya su bardağı ise 1 yumurta yeterli olacaktır. Ölçümüz daha büyükse 2 yumurta koyabiliriz. Yumurtanın birisinin sarısını üzeri için ayırıyoruz. Tabii ki 1 yumurta kullanacaksak yalnızca akını koyacağız.
  • Unumuzu eleyerek yavaş yavaş ekliyoruz. Tuzu da unun içine katarak eklememiz gerekiyor. Direkt olarak mayaya değmemeli.
  • Elimize yapışan bir hamur olmalı. Plastik bir kap içinde yoğurmamız daha iyi oluyor. Hamur kıvamı geldiğinde kaptan ayrılmaya başlıyor. Bu aşamada un eklemeyi bırakmamız ve mayalanması için beklememiz gerekiyor.
  • Hamur iki katı büyüklüğüne çıkması gerekiyor. Mayalanan hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elimizi çok az unlayarak yuvarlayalım biraz yassılaştırıp isteğimiz bir iç malzemesi koyup kapatalım. Bu durumda hamuru çok ince açmamamız gerekiyor.

  • Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştırıp sürelim ve biraz daha mayalanması için tepside bırakalım. Bu arada fırınımızı 180 dereceye ısıtalım. Tepsiyi kızgın fırına verip altı üstü kızarana kadar pişirelim.
  • Ağzımızı yakmayacak kadar soğuyunca yerseniz tadına doyamayacaksınız. 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir