ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

        Bayramın olmazlarından biridir zeytinağlı yaprak sarma. Benim bu seferki yapraklarım epey büyüktü. O yüzden ne kadar ince sarmaya çalışsam da biraz büyükçe oldular. Ama tam bir tencere dolma bir öğünde göz açıp kapayıncaya kadar bitti. Misafirlere de kayınvaldemin sarmaları kaldı.
  • Yaprak sarmaların önce içi hazırlanmalıdır. Zeytinyağı tavaya koyup kızdırılır. Sonra içine küçük doğranmış 2 tane kuru soğan eklenir.
  • Bu arada 1 su bardağı pirinç ayıklanıp nişastası gidene kadar yıkanır. Rengi pembeleşen soğanların üzerine eklenir, kavrulmaya devam edilir. Pirincin ortasında beyaz renk çıkana kadar kavrulur.
  • Pirinçler kavrulunca 1 su bardağı su ilave edilir.  1 yemek kaşığı kadar şeker, ve tuz konulur. Su kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır, tavanın üzerine kapak kapatılır ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pişen pirinçler ocaktan alınır, 1 tatlı kaşığı karabiber, kuru nane, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 yemek kaşığı nar ekşisi eklenir. İsteğe göre ince kıyılmış maydanoz, tarçın ve kuş üzümü konulur.
  • 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, nane, yenibahar ve yarım çay kaşığı tarçın konulur, yarım limon suyu eklenir, iyice karıştırılır ve ılınması için bir kenara bırakılır. 
  • İçi soğuyuncaya kadar yapraklar kaynamış suya koyulup hemen çıkartılır. biraz daha kalın ve sertse daha bir süre tutulmalıdır. Yaprağınız derin dondurucudan çıkarılıyorsa çözülmeden suya atılmalıdır. Salamura ise tuzunun iyice akması sağlanmalıdır.
  • Sarmak için sapı koparılan yaprak düz olarak serilir, damarlı kısmının üste gelmesi gerekmektedir. İç konularak önce sağ ve sol yanları ortaya doğru kapatılır, sonra üstten aşağı doğru sigara böreği gibi sıkıca sarılarak işlem tamamlanır.
  • Tencereye yerleştirilmeden önce tencerenin alta sarılmamış birkaç  yaprakla kaplanır, sonra sarılmış yapraklar yan yana dizilir. Bütün yapraklar dizildikten sonra üzeri yine birkaç yaprakla kapatılır. Tencereye 1 su bardağı kadar su konularak pişirilir. Arada bir suyun bitip bitmediği kontrol edilir.
  • Pirinçler ve yapraklar piştiğinde yarım limon suyu daha sıkılarak sarmaların üzerine gezdirilir, artık yemeğiniz servise hazırdır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir