CEVİZLİ EKMEK

      Kötü bir huyum var, bir şeyi aklıma taktığım zaman en kısa zamanda denemem lazım. Yoksa aklım devamlı onunla meşgul oluyor. Tam buğday unu da öyle oldu. Meryem’den tam buğday unu istemiştim, o da sağ olsun hemen getiriverdi. Kaç gündür mutfakta öyle duruyor ve beni huzursuz ediyordu. Hemen onunla bir ekmek yapmam lazımdı. Ekmek yapmak da öyle çabuk bir iş değil. Hafta içi boş bir zaman olması gerekiyor. Çünkü mayalanması uzun sürüyor. Eve yorgun argın gelip de yemek hazırlıklarıyla uğraşınca vakit kalmıyor. Yani en uygun zaman hafta sonuydu. Sabahtan yapayım dedim. Maalesef kahvaltıya yetişmedi. Sekiz buçukta başladım, öğlene anca pişti. Hem değişiklik hem de lezzetli olsun diye de içine ceviz koydum. İyi ki koymuşum, çok güzel oldu…

MALZEMELER:

1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 su bardağı un
Yaklaşık 3 su bardağı tam buğday unu ( yeteri kadar )
Tuz
1/2 su bardağı iri parçalanmış ceviz
1/3 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

  • Süt ve su ılıştırılır, içinde toz şeker eritilip kuru maya konur ve kabarması beklenir.
  • Kabarınca içine sıvı yağ ve sıcak su konur.
  • Daha sonra beyaz un ve tam buğday unu tuzla birlikte yavaş yavaş ilave edilerek kıvamı kontrol edilir. Ele yapışan bir hamur elde edilmelidir.
  • Bu aşamadan sonra büyük parçalanmış ve hafif unlanmış cevizler hamura katılır.
  • Üzeri nemli bir bezle örtülerek kabarması için bir kenara alınır. Hamur iki kat büyüklüğüne kabardığında hafif unlanmış tezgahta aynı yöne iki kere katlayarak istenilen şekil verilir. Ben dikdörtgen kek kalıbına uygun hazırladım. Yuvarlak bir tepsi de olabilir. Konulacak kap yağlanarak içine yerleştirilir. İkinci kabarma beklenir.
  • Burada ekmeğin üzerine çizikler atılabilir. Üzerine kolay kızarması için yoğurt suyu sürülebilir. Ya da kabarma gerçekleştikten sonra fırına vermeden önce üzerine su da püskürtülebilir.
  • Fırın önceden 220 dereceye ısıtılmalı ve tepsi fırına verilmelidir. Fırının içine su dolu bir kap konulmalıdır. 15 dakika sonra fırının ısısı 200 dereceye düşürülür. Ekmeğin üzeri kıpkırmızı olana kadar pişirilir. Afiyetle yenir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir